Ništa ne paše kao hladno pivo ljeti, kako ljudima – tako i komarcima. Prema rezultatima japanske studije, ljudi koji piju pivo privlačniji su krvopijama.
Neki ljudi mogu cijelo ljeto provesti vani, a komarci ih ne mogu ugristi. Drugi, koliko god se tuširaju odbijajući i drže električne uređaje protiv insekata uključenima, jednostavno postanu nered zbog svrbeža.
Prema publikaciji Live Science , komarci koriste svoje osjetne organe kako bi otkrili svoje žrtve s udaljenosti do 50 metara. Na taj način prate nevidljivi trag ugljičnog dioksida koji se nalazi u okolišu oko ljudi.
Komarci posebno pronalaze svoje domaćine o ugljičnom dioksidu . I naša su pluća ta koja izbacuju ovaj plin, kojem je, iako na kraju razrijeđen u zraku, potrebno neko vrijeme da se promiješa, što uzrokuje svojevrsne „mrvice“ kojima komarci prate i pronalaze svoje žrtve.
Ništa ne paše kao hladno pivo ljeti, kako ljudima – tako i komarcima. Prema rezultatima japanske studije, ljudi koji piju pivo privlačniji su krvopijama.
Izbjegavajte pivo
Budući da su im mili voćni i cvjetni mirisi, craft pivo komarcima je dobitni listić. Čak je i jedno dovoljno da im postanemo slađi. Tajna je u ugljikovu dioksidu koji osjete na desetke metara, povećanoj razini etanola u znoju te višoj temperaturi tijela
Darkeri su im slađi
Kad nosimo tamno, komarci nas bolje vide. Stoga želite li im biti neprimjetni, zaboravite na crno ili tamnije plavo. Bijele lanene košulje ili svjetlije majice bolji su izbor od darkerskih komada odjeće.
Čisto rublje, duga ljubav
Zaboravite li na dnevnu rutinu, bit ćete privlačniji krvopijama, koji se osobito vesele onima koji su zaboravili staviti dezić. Želite li im napakostiti (i napraviti uslugu suputnicima u tramvaju), ne dajte im da vas nanjuše. Spojevi koji se nalaze u znoju i urinu služe im kao alarm da je vrijeme ručka.
Poslastica na vidiku
Steroidi i toplina tijela komarcima su poput rođendanske torte pa se ne treba čuditi ako nakon večernjeg trčanja ili vježbanja na otvorenom kući stignete točkasti.
Gdje ima dima…
Komarci stižu na roštilj posljednji, tek kad više nema dima i ekipa popije zasluženo pivo. Dim im “guši” osjetila, što im otežava da nas pronađu. Ako ste negdje u prirodi gdje možete zapaliti vatru, korisno je ubaciti i bilje koje će ih otjerati, poput lavande, metvice, matičnjaka i kadulje, piše Pun kufer.
Foto: shuterstock