Pretpostavljam zato što je sve drugo u kantini bilo grozno.
Ne znam, nisam kušao, izvlačio sam se iz vojske histeričnom posvećenošću, gotovo uništio zdravlje i uspio.Vojnički pasulj probo nisam.
Prijatelji su mi zato iskopali izvorni recept od povijesnog značaja koji dajemo u cjelini, necenzuriran, obćinstvu na uvid.
Moja ljubav za ovom čarobnom biljkom ne zna za granice. pokušavam se posvetiti sortama s ograničenim uspjehom.
Naime volim svaku sortu pa se ne mogu odlučiti.
Nedavno sam s kumicom na Dolcu pametovao, odmah sam se, naime zaljubio. Podastrla je ispred sebe deset sorti graha, tepajući im svakom pučko nazivlje. Uzeo sam naravno svih deset, od svakog po šaku. Nestrpljiv kakav jesam, namočio sam sve i skuhao sve odjednom.
Zaboravio sam sve naputke: ovaj za salatu, ovaj za pašta fažol, ovaj za zapeć u pećnici… Da skratim priču: moj je ćorbasti deseterac bio fantastičan čak i bez mesa.
Nije smetalo što su se neke sorte raskuhale. Naprotiv. Grah se opire generalnoj al dente tezi.
Raskuhali grah je, primjerice, izvrstan temeljac za najrazličitije juhe i ne samo juhe.
Čarolija graha je i u tome što je beskrajno tolerantan, lijepo se druži s nepreglednim brojem namirnica počevši s lukom, češnjakom, korjenastim povrćem, paprikom, paradajzom, lovorovim listom, majčinom dušicom, mesom svježim i suhim, ribama i školjkama i tako u beskraj.
Nakon svih grašnih grešnih iskušavanja uputno je barem ponekad vratiti se jednostavnosti. Eto na primjer Ja. Skuhao sam deset vrsta graha, malo soli i maslinovog ulja ili masti. Točka. Divota, kažem vam!
Ovim naravno tek počinjemo sagu o grahu o kojem izgleda svatko ima što za reći, a mi ćemo probrati najpametnije među njima.
Ovim normativom dobijemo oko 5dl gotovog jela. Grah potopiti u hladnoj vodi, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da grah pri bubrenju upije cijelu količinu vode i da ostane suh.
Potopljeni grah držati na hladnom mjestu i ostaviti da se moči 1-3 sata.
Zatim ocijediti vodu u kojoj se grah močio, pa grah staviti u prigodni lonac, naliti hladnu vodu i kuhati 10-15 minuta, poslije čega tu vodu bacimo i nalijemo ovog puta vruću vodu.
Dodati polovicu sitno sjeckanog crvenog luka i ostaviti da kuha uz povremeno dolijevanje tople vode. U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, izrezanu na sitnije kockice ili naribanu, i sve zajedno pržiti da blago potamni.
Kada je grah napola kuhan, dodati izdinstani luk i mrkvu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi, i lovorov list. Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago potamni. Kada brašno potamni, maknuti s vatre pa odmah dodati sitno sjeckani češnjak i papriku u prahu i sve dobro izmiješati.
Kada grah omekša, dodati dodatak jelima (iz izvornog recepta najbolje je izbjeći), posoliti i dodati pripremljenu zapršku, uz stalno mješanje graha da se zaprška ne zgruda.
Grah sa zaprškom kuhati istiha još 20-30 minuta, poslije čega maknuti s vatre, dodati mljeveni papar, sitno sjeckani peršin, probati i po potrebi dosoliti.
Grah se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz kobasicu, faširance, ćufte, dinstanu govedinu, kuhanu suhu svinjetinu i sl.
Napomena: Važno je znati da se grah pri kuhanju sve do zaprške ne smije miješati, kako ne bi puknuo ili zagorio.
Vaš Gastronomad Rene Bakalović
Hrvatski košarkaši uvjerljivo su poraženi u 4. kolu kvalifikacija za EuroBasket 2025. od reprezentacije Bosne…
Haški sud je podignuo optužnicu za ratne zločine protiv izraelskog premijera Netanyahua i ministra obrane…
Predsjednički kandidat Miro Bulj je žestoko napao premijera Andreja Plenkovića zbog uhićenja i afere Vilija…
Komentiraj