S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju ovogodišnji Dani hrvatskog kulinarstva održali su se u online izdanju kako bi hrvatski kuhari i slastičari i dalje mogli težiti kulinarskoj izvrsnosti i kreativnom izražavanju za koju možda nemaju priliku u svakodnevnom radu.
Želja organizatora je bila i animirati svoje članove u vrijeme kad su mnogi ugostiteljski objekti zatvoreni. Natjecatelji su mogli sudjelovati u 12 različitih kuharskih i slastičarskih kategorija.
Mjesec dana su imali vremena za osmišljavanje, pripremu i prijavu svojih radova, a nakon isteka roka, članovi ocjenjivačkog suda HKS-a na svoje su mailove dobili radove pod šiframa te proglasili pobjednika u svakoj od zadanih kategorija.
Iako je nedostajalo ono najbitnije što radi prevagu kod ocjenjivanja jela, miris i okus, suci su pomno proučili pristigle fotografije i recepture te odlučili kome će pripasti vrijedne novčane nagrade i nagrade sponzora. Sve radove su i komentirali kako bi natjecatelji dobili povratnu informaciju i tako se educirali.
Pobjednici natjecanja po kategorijama:
Kuharska natjecanja:
- Umjetnost kuhanja – finger food: Amos Novak
- Umjetnost kuhanja – toplo glavno jelo: Tomislav Greganić, hotel The Westin Zagreb
- Umjetnost kuhanja – mistery box: Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula
- Umjetnost kuhanja – bolnički menu: Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula
- Umjetnost kuhanja – Hrvatska kulinarska baština u modernoj izvedbi – glavno jelo: Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin
- Kulinarska umjetnost – carving – voće i povrće: Ivan Ursić, Hoteli Brela – hotel Berulia, Brela
- Umjetnost kuhanja – makrobiotičko glavno jelo: Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula
Slastičarska natjecanja:
- Umjetnost slastica – slatki pladanj (Petit four): Jadek Sandra, Sandrini kolači, Slatina
- Umjetnost slastica – desert – topli i hladni: Marija Bošnjak, Srednja strukovna škola Vinkovci
- Umjetnost slastica – torta: Danijela Matijašić, Restoran Katarza, Koprivnica
- Slastičarska umjetnost – skulptura: Nikolina Lončar, Hotel Zlatan, Koprivnica
- Veganski ili bezglutenski restoranski desert: Toni Magdić, Slavonski Brod
“Nadamo se da ćemo se uskoro ponovno moći okupljati i u živo jer u planu za iduću godinu su brojna natjecanja, redizajnirani Hrvatski kuharski kup, Državno prvenstvo kuhara i slastičara kao i učeničko natjecanje Kamelija kup, a najviše nas veseli organizacija natjecanja „Bocuse d’Or Croatia“ za kuhare iz restorana s Michelin oznakom ili preporukom na kojem će se tražiti hrvatski predstavnik za europske kvalifikacije i eventualno finale u Francuskoj” kazali su iz Hrvatskog kuharskog saveza.
Tomislav Radić/Foto:press