Kategorije Gastro

Dani hrvatskog kulinarstva: Donosimo popis najboljih kuhara i slastičara

Širi dalje

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju ovogodišnji  Dani hrvatskog kulinarstva održali su se u online izdanju kako bi hrvatski kuhari i slastičari i dalje mogli težiti kulinarskoj izvrsnosti i kreativnom izražavanju za koju možda nemaju priliku u svakodnevnom radu.



Želja organizatora je bila i animirati svoje članove u vrijeme kad su mnogi ugostiteljski objekti zatvoreni.  Natjecatelji su mogli sudjelovati u 12 različitih kuharskih i slastičarskih kategorija.

Mjesec dana su imali vremena za osmišljavanje, pripremu i prijavu svojih radova, a nakon isteka roka, članovi ocjenjivačkog suda HKS-a na svoje su mailove dobili radove pod šiframa te proglasili pobjednika u svakoj od zadanih kategorija.

Iako je nedostajalo ono najbitnije što radi prevagu kod ocjenjivanja jela, miris i okus, suci su pomno proučili pristigle fotografije i recepture te odlučili kome će pripasti vrijedne novčane nagrade i nagrade sponzora. Sve radove su i komentirali kako bi natjecatelji dobili povratnu informaciju i tako se educirali. 

Pobjednici natjecanja po kategorijama:

Kuharska natjecanja:

  1. Umjetnost kuhanja – finger food: Amos Novak
  2. Umjetnost kuhanja – toplo glavno jelo: Tomislav Greganić, hotel The Westin Zagreb
  3. Umjetnost kuhanja – mistery box: Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula
  4. Umjetnost kuhanja – bolnički menu: Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula
  5. Umjetnost kuhanja – Hrvatska kulinarska baština u modernoj izvedbi – glavno jelo: Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin
  6. Kulinarska umjetnost – carving – voće i povrće:  Ivan Ursić, Hoteli Brela – hotel Berulia, Brela
  7. Umjetnost kuhanja – makrobiotičko glavno jelo:  Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula

Slastičarska natjecanja:

  1. Umjetnost slastica – slatki pladanj (Petit four):  Jadek Sandra, Sandrini kolači, Slatina
  2. Umjetnost slastica – desert – topli i hladni: Marija Bošnjak, Srednja strukovna škola Vinkovci
  3. Umjetnost slastica – torta: Danijela Matijašić, Restoran Katarza, Koprivnica
  4. Slastičarska umjetnost – skulptura: Nikolina Lončar, Hotel Zlatan, Koprivnica
  5. Veganski ili bezglutenski restoranski desert: Toni Magdić, Slavonski Brod

“Nadamo se da ćemo se uskoro ponovno moći okupljati i u živo jer u planu za iduću godinu su brojna natjecanja, redizajnirani Hrvatski kuharski kup, Državno prvenstvo kuhara i slastičara kao i učeničko natjecanje Kamelija kup, a najviše nas veseli organizacija natjecanja „Bocuse d’Or Croatia“ za kuhare iz restorana s Michelin oznakom ili preporukom na kojem će se tražiti hrvatski predstavnik za europske kvalifikacije i eventualno finale u Francuskoj” kazali su iz Hrvatskog kuharskog saveza.

Tomislav Radić/Foto:press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Plenković: Upravo sam imao vrlo dobar razgovor s Trumpom

Hrvatski premijer Andrej Plenković telefonski je razgovarao s izabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, kojem je…

5 sati prije

Sud u Australiji oslobodio Hrvate: “Za dom spremni” nije nacistički pozdrav

Dvojici Hrvata osuđenima prema zakonima koji su zabranjivali  nacističke simbole, poništene su osuđujuće presude nakon…

6 sati prije

Vili Beroš izašao iz pritvora. “Nije bilo ugodno. Ovo je šok za mene!”

Bivši ministar zdravstva Vili Beroš pušten je iz Remetinca te će se braniti sa slobode. Na izlasku je…

10 sati prije