Istarska Agrolaguna, sa svojim ovčjim sirom Špin, osvojila je drugo mjesto na svjetskom ocjenjivanju sireva World cheese awards. Osim ovčjeg sira i kravlji sir Špin i Istarski miješani sir Špin, u svojim kategorijama osvojili su brončane medalje.
Trideset i treće po redu natjecanje proizvođača sireva i ocjenjivanje najboljih ove godine je održano u Oviedu u Španjolskoj, uz sudjelovanje 4.000 sireva iz 40 zemalja svijeta. U svakoj kategoriji proglašena su tri najbolja sira na svijetu, a ocjenjivački žiri ove godine je okupio 230 stručnjaka.
Priča o siru Špin počinje i završava u stanciji Špin, ovčarskoj farmi smještenoj na sjeverozapadnoj obali Istre u Taru kraj Poreča, samo dva kilometra od mora. U ovom kraju stočarstvo i ovčarstvo imaju dugu tradiciju pa je sasvim prirodno da se stancija tijekom 20. stoljeća specijalizirala za uzgoj ovaca. Agrolaguna je osamdesetih godina prošlog stoljeća započela s uzgojem ovaca radi proizvodnje i prerade mlijeka u vlastitoj maloj sirani.
U početku je sirana prerađivala isključivo ovčje mlijeko s vlastite farme i proizvodila 10-ak tona sira godišnje. Zatim je pokrenut otkup ovčjeg i kravljeg mlijeka od kooperanata iz Istre , a ulaskom u Agrokor koncern 2004. godine, sirana počinje proizvoditi kravlji i miješani sir, sir s tartufima i skutu, nakon čega proizvedene količine dostižu 125 tona.
Krunoslav Salaj, voditelj sirane, nakon ove prstićne svjetske nagrade posebno je istaknuo: Za ovaj uspjeh zaslužni su znanje i posvećenost u cijelom procesu proizvodnje, od mlijeka do sira. Možemo se pohvaliti da sve sireve proizvodimo isključivo od domaćeg mlijeka, a mlijeko za ovčji sir proizvodimo na vlastitoj farmi s 800 ovaca koja se nalazi u neposrednoj blizini sirane. Time postižemo visoku kvalitetu i autentični okus sira što su prepoznali i stručni ocjenjivači.“
Nerina Zec, predsjednica Uprave Agrolagune, naglasila je „U zadnjih nekoliko godina osvojili smo puno velikih međunarodnih nagrada za naše sireve, ulja i vina. Sve te nagrade i priznanja potvrđuju da je usmjerenost na kvalitetu pravi i jedini put koji smo odabrali za naše brendove Špin, Ol Istria i Vina Laguna. Potrošači sve više traže vrhunske domaće proizvode za koje smo se mi specijalizirali i u njih ulažemo sve naše znanje i dugogodišnje iskustvo.“
Sirana Špin potpuno je posvećena tradicionalnom načinu proizvodnje koji zahtijeva puno ručnog rada, od pripreme proizvodnje do zrenja sireva. Godišnje na tržište plasiraju više od 300 tona tvrdih sireva vrhunske kvalitete.
Pripremio: Tomislav Radić