Časopis Lancet objavio je rezultate studije Sveučilišta McMaster University u Ontariju po kojoj je nakon ankete provedene među 135.000 odraslih osoba iz raznih dijelova svijeta ustanovljeno da su oni koji su izbacili masnoće iz prehrane živjeli kraće od osoba koje su konzumirale maslac, sireve i meso.
Njihovo istraživanje u potpunoj je suprotnosti s dosadašnjim savjetima liječnika i znanstvenika prema kojima se preporučuje smanjen unos masnoća u organizam rezultati velikog istraživanja kanadskih znanstvenika koji upućuju na to da prehrana s malim udjelom masnoća povećava rizik od preuranjene smrti za četvrtinu.
Meso i sir vraćaju se na jelovnike zdrave prehrane. Iako vjerojatno nijedna fitness zvijezda nije preporučila meso i sir, izgleda da ljudi koji uzimaju optimalne količine mesa i sira žive dulje.
Čaša mlijeka i malo sira dnevno120 grama neprerađenog crvenog mesa i jogurt, daju najbolje rezultate, pokazala je studija Sveučilišta McMaster University u Ontariju.
Rezultati istraživanja kanadskih znanstvenika predstavljeni su na kongresu Europske udruge kardiologa održanom u Barceloni.
“Već desetljećima se smjernice zdrave prehrane fokusiraju na smanjenje masnoća i zasićenih masnih kiselina, no organizam treba masnoće… u njima su vitamini i esencijalne kiseline koje imaju vrlo važnu ulogu za organizam. Kada unos masnoća smanjite na najnižu razinu, lišavate organizam svih tih važnih minerala”, rekla je dr. Mahshid Dehghan, voditeljica studije i znanstvenica na Sveučilištu McMaster.
Dr. Dehghan i njezini kolege smatraju da nizak unos zasićenih masnih kiselina povećava izglede za preuranjenu smrt za 13 posto, dok konzumiranje veće količine svih vrsta masnoća smanjuje taj rizik za čak 23 posto. Tvrde da su svi oni koji dnevno u organizam unesu više od 60 posto kalorija iz ugljikohidrata “kandidati” za preuranjenu smrt.
Dr. Andrew Mente sa Sveučilišta McMaster tvrdi da je unos 35 posto kalorija iz masnoća smjernica prema dobrome zdravlju.
“Ublažiti ograničenja kada je posrijedi unos svih masnoća, pa i zasićenih i svesti unos ugljikohidrata na umjerenu količinu, optimalno je rješenje. Dakle stvar je u balansiranosti”, kaže dr. Mente.
“Ovo istraživanje uključivalo je crveno meso i punomasne mliječne proizvode. Rezultati su iznenađujući. Ako se unosi optimalna količina crvenog mesa i mliječnih proizvoda, rizik od prerane smrti pada za čak 25%”, rekao je Andrew Mente, profesor na Sveučilištu McMaster University.
Megy M. /Foto:instagram