Mlada janjetina se u velikom dijelu Hrvatske redovito peče za Uskrs, najbolja je ona s ražnja, a kako su svi restorani i pečenjare zatvoreni, donosimo recept kao u pećnici pripremiti nezaboravnu janjetinu za uskrsni ručak.
Za slavlje Uskrsa redovito su na stolu jela poput šunke, jaja, sira, hrena, a kao glavno jelo janjetine s pečenim krumpirima
Odličan recept za janjetinu od koje rastu zazubice pronašli smo na kanalu Sašina kuhinja. Potrebna su vam dva kilograma mlade janjetine, krumpir, mladi luk, pivo i začini. Želite li okus dalmatinske janjetine obavezno dodajte grančicu ružmarina.
PRIPREMA:
- Meso posoliti s obje strane
- S gornje strane popapriti pa rasporediti češnjak, crveni luk, grančicu ružmarina, lovor i preliti s malo ulja
- Poklopiti pa ostaviti pola sata da stoji na sobnoj temperaturi,
- Staviti poklopljeno u pećnicu na 220i tako peći prvih pola sata
- Nakon proteka vremena meso okrenuti pa zaliti pivom. Može i vodom, ali pivo je zaista bolja opcija. Vratiti natrag u pećnicu drugi put na pola sata
- Izvaditi meso van, ponovo okrenuti pa vratiti treći put natrag u pećnicu na pola sata. Ovaj put podlijevati nekoliko puta
- Nakon proteka vremena meso zaliti pivom i peći posljednji 4. put pola sata uz podlijevanje nekoliko puta, ovaj put pečete bez poklopca.
- Za to vrijeme skuhati krumpire 15 minuta i procijediti
- Meso izvaditi van, a u sokove od pečenja umiješati krumpire i staviti ih u pećnicu na istu temperaturu. Podliti ih s malo vode (oko 1 dcl) i promiješati. Peći ih 10 minuta
- Dok čekate da se krumpiri zapeku, narežite meso
Megy M. /Foto:ss