Najbolji pizza majstor na svijetu je Alen Radanović iz Osijeka. Titulu najboljega osvojio je na natjecanju u Napulju, u konkurenciji s još oko 1100 majstora pizze. U HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” pokazao je kako se radi pobjednička pizza.
Izradu dobre pizze Alen Radanović usavršavao je tri mjeseca na “Academy of pizza” u Napulju, a potom je ostao raditi u Napulju još nekoliko mjeseci. Nekoliko zanimljivih podataka je i podijelio, posebno kada je riječ o izradi tijesta za pizzu.
U tijesto, uobičajeno, ide brašno, voda, kvasac i sol. I kada se tijesto zamijesi, kaže Radanović, postoje teorije da bi se brašno trebalo na sobnoj temperaturi fermentirati bar 18 sati.
Kvasca u tijesto ne stavlja puno. Kada u Osijeku rade pizze u smjesu s 30 kilograma brašna stavi se svega 7-8 grama kvasca. Potom im tijesto u fermentacijskim komorama stoji 36 sati, odnosno – ima duplu fermentaciju.
Priprema za dobru pizzu
Za sve one koji rade tijesto kod kuće, Radanović preporučuje da tijesto odstoji 15-ak sati, tj. najbolje je da odstoji preko noći. Kad se tijesto napuhne, potrebno ga je premijesiti, potom pričekati pola ili sat vremena.
Preporučio je pizzu peći na najvećoj temperaturi i to skroz gore u pećnici, do grijača.
Najbolja pizza, proglašena na svjetskom natjecanju u Napulju
Budući da najbolji pizza majstor dolazi iz Slavonije, priznao je da je već neko vrijeme smišljao pizzu s kulenom, ali to se nikako do sada nije realiziralo, jer kako kaže, oni kulen vole jesti, pa niti ne stigne do pizze. No ipak, omiljena pizza mu je margarita s pikantnom kobasicom.
Pogledajte kako se radi najbolja pizza na svijetu:
Megy M. /Foto: hrt
Sjedinjene Države će sljedećih dana uvesti financijske sankcije protiv srpske naftne kompanije NIS, koja je…
Bivši nogometaš Manchester Cityja Mikheil Kavelashvili novi je predsjednik Gruzije. Sporni gruzijski parlament imenovao ga…
"Ja sam liječnica, specijalistica psihijatrije doktorica znanosti. Moj suprug je rock zvijezda zadnjih 35 godina,…
Komentiraj