Kategorije Gastro

Kardiolozi tvrde: Ova riba je najbolja za zdravlje srca

Širi dalje

Smrt od kardiovaskularnih bolesti skočila je globalno s 12,1 milijuna iz 1990. godine na 20,5 milijuna u 2021, prema izvješću Svjetske federacije za srce (VHF) iz svibnja 2023.



Iako je broj prilično zastrašujući, na sreću, veliki broj ovih stanja može se spriječiti ili kontrolirati zdravim načinom života: vježbanjem, upravljanjem stresom, izbjegavanjem pušenja i pijenja alkohola i uživanjem u zdravoj, uravnoteženoj prehrani.

Prehrana za očuvanje zdravlja srca obično uključuje lisnato povrće, mahunarke, orašaste plodove, maslinovo ulje, bobice i ribu.

“Konzumacija ribe je dio dobro poznate, globalno prihvaćene tradicionalne mediteranske prehrane. U nekoliko studija je dokazano da je ovakva prehrana povezana sa smanjenom stopom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti“, kaže za Parade.com kardiolog Mustali Dohadwala, kardiolog i medicinski direktor Heartsafea , privatne ordinacije usmjerene na kardiologiju u Bostonu.

Koje su najveće dobrobiti lososa za zdravlje?

Međutim, prema kardiolozima, jedna vrsta ribe posebno se ističe po blagodatima za zdravlje srca – losos. Tvrde da je ova riba najzdravija za srce zahvaljujući visokoj razini omega-3 masnih kiselina, a i sami je jedu nekoliko puta tjedno.

“Dokazano je da omega-3 masne kiseline snižavaju razine triglicerida, smanjuju vaskularnu upalu i smanjuju rizik od aritmija“, kaže kardiolog.

Kardiolog zaključuje: “Istraživanje je pokazalo da konzumacija ribe četiri puta tjedno ili više može smanjiti rizik od srčanog udara. Čak i samo dvije porcije ribe tjedno mogu smanjiti rizik od smrti kod ljudi kojima je već dijagnosticirana kardiovaskularna bolest“.

Dr. Mary Greene,  kardiologinja na Manhattan Cardiology , preporučuje da se odlučite za lososa ulovljenog u divljini umjesto lososa uzgojenog na farmama, budući da je riba ulovljena u divljini obično mršavija i ukusnija.

Dr. Greene preporučuje sirovi losos ako ga volite grickati  – sushi ili sashimi, svejdeno

“Ako možete jesti sirovu ribu, to je sjajan način da zadržite sve prirodne hranjive tvari u njihovom bioraspoloživom obliku”, savjetuje ona.

“Ako to nije moguće, onda je kuhanje na vrlo niskoj temperaturi najzdravija opcija, poput pečenja ili roštiljanja na laganoj vatri. Prženje u dubokom ulju i druge metode visoke topline se ne preporučuju jer će uništiti mnoge nutritivne prednosti u procesu.”

Megy M. /Foto: Press


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Beroš tražio 6 plus 6

Bivši  ministar zdravstva Vili Beroš, koji je u istražnom zatvoru zbog sumnje na korupciju u…

11 sati prije

Bliski suradnik otkrio kako je prevario Kolindu: “Bila je luda situacija, ruke se tresu…”

Domagoj Juričić, nekadašnji predstojnik ureda Kolinde Grabar-Kitarović, je u podcastu Krešendo Nove tv ispričao kako je…

15 sati prije

Umro Dragan Marković Palma, najbizarniji srpski političar

Dragan Marković Palma preminuo je u 65. godini nakon kratke bolesti. Osebujni bivši gradonačelnik Jagodine…

15 sati prije