MALVAZIJSKA FANTAZIJA

29 kolovoza, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vino je oduvijek bilo više od pića. Suvišno je spominjati koliko je prisutnosti u umjetnosti, književnosti, religiji… U Bibliji se vinova loza spominje više od 1800 puta.



Prisutno je i svaki dan na našim stolovima kao piće koje pristaje uz svaki obrok, predstavlja pravi završetak obroka. Alkoholno piće koje se proizvodi fermentacijom grožđa jedan je od najstarijih poljoprivrednih proizvoda.

Vino nije samo za piće, ono se smatra jednim od najvažnijih sastojaka mediteranskih kuhinja za proizvesti razne ukusne umake. Bili vi ljubitelj vina ili ne, ne možete poreći da znate nešto o malvaziji, što nije ekskluzivno ime za vino iz Istre, već je naziv za niz sličnih sorti grožđa koje se uzgajaju na Mediteranu.

Kako glasi talijanski izgovor gradića Monemvasija iz antičke Grčke? Pa malvazija, što se smatra da je upravo pogrešan izgovor tog gradića zbog čega je nastao povijesni naziv malvazija. A malvazija istarska je samo jedna od 50 sorti ovog grožđa. Iako prvi službeni podaci potječu relativno nedavno, iz 1891. godine, smatra se da se ova sorta u Istri uzgaja još iz davnina.

Postoje podaci iz Austrijske kronike iz 13. stoljeća, koji navode neke sorte koji se uzgajaju u Istri, među kojima je i malvazija istarska. Malvazija istarska čini čak 80 posto ukupne proizvodnje grožđa.

Sorta velikih mogućnosti

Znate li prepoznati sortu vina koje pijete? Malvazija daje vino visoke kvalitete, srednje jačine, sa udiom alkohola između 11 i 13 posto. Miris je cvjetno-voćni, a možete naslutiti i tragove bagremovog cvijeća. Što se tiče voćnih aroma, dominiraju šljiva, jabuka i marelica, a iskusni poznavatelji vina će u zrelijim vinima osjetiti i badem.

Vino inače dobro podnosti starenje, ali malvazija istarska još bolje od prosjeka. Jedan trik koji koriste vinogradati je da čuvaju dio grožđa u bagremovim ili hrastovim bačvama, u procesu kojeg nastaju snažnija i kompleksija vina. Neki vinogradari ostavljaju grožđe na trsu i nakon uobičajenog vremena berbe, naravno ako vremenski uvjeti to dopuštaju.

Gdje popiti čašu Malvazije

Ako ste u potrazi za istarskom malvazijom, možete je pronaći u Vašem Konzumu po povoljnoj cijeni.  A ako želite probati pravu, autentičnu Malvaziju, trebate posjetiti Istru čije vino je neizostavni dio turističkog doživljaja cijele regije.

Osim okusa vina, dobit ćete cijeli doživljaj ako se zaputite vinskim cestama, čujete cijelu priču o povijesti i proizvodnji vina. Možete i posjetiti neke od festival vina koji se održavaju u Istri, poput Prazinika grožđa u Bujama ili Vinski grad u Puli. Sa okusom vina ide i isprobavanje lokalnih specijaliteta, osobito riba, morski plodovi i čuvena istarska tjestenina.

A čaša vina baš ide nakon tih specijaliteta!

Za kraj, mali poticaj (umjerenom) ispijanju vina. Ovo najstarije alkoholno piće na svijetu svakako je dobro umjereno konzumirati, jer antioksiansi u njemu djeluju protiv kardiovaskularnih bolesti, te dijabetesa. Također smanjuju šanske za moždani udar onima koji ga piju umjereno. Naravno, ako niste enofobi – da, i oni postoje – ljudi koji imaju strah od vina.

I kad nazdravite za “živjeli”, sjetiti se da je to bio dio srednjovjekovnog rituala kad je trovanje neprijatelja bilo uobičajeno.

I držite čaše za sredinu stalka tako da rukom ne podižete temperature vina!

Ima još trikova o vinu, ali ostavit ćemo ih za drugi put. U međuvremenu, uživajte u vinskom ljetnom doživljaju!

R.I. /Foto: press


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->