Kako bi meso s roštilja bilo sočno a povrće aromatično, marinirajte ih tijekom noći u ulju, octu, vinu, soli, papru i drugim omiljenim začinima.
Kiseline iz marinade održavaju meso mekšim, ulja čuvaju izvorni okus, a začini ga dodatno obogaćuju. Ako na roštilju pripremate ribu, prije pečenja obavezno je premažite uljem kako bi kožica ostala hrskava.
Možete je i zarezati na nekoliko mjesta te napuniti začinima poput ružmarina i majčine dušice. Za ražnjiće iskoristite pikantnije i masnije komade mesa, a kako biste ih aromatizirali, na ražnjiće možete staviti slaninu ili povrće. Meso nižite na grančice ružmarina.
Pileća prsa uvijek prije pečenja stanjite na debljinu od oko centimetar, a pljeskavice neka ne budu deblje od dva centimetra jer će ostati presuhe.
Kobasice i ražnjići s roštilja
Sastojci: 6 goveđih kobasica, 400 g teletine narezane na komade, tikvica, crvena paprika, žuta paprika, 2 luka, sol, papar, maslinovo ulje, glavica salate za posluživanje Priprema: Pripremite roštilj pa rešetke namastite uljem.
U međuvremenu narežite meso pa ga naizmjenično s nasjeckanim lukom, paprikama i tikvicom redajte na ražnjiće, koje ste prethodno namočili u hladnoj vodi. Posolite i popaprite meso pa malo poškropite uljem.
Na dobro ugrijan grill stavite ražnjiće i pecite ih oko pet minuta sa svake strane. Nakon toga zarežite kobasice na nekoliko mjesta pa ih pecite oko sedam minuta sa svake strane. Kobasice i ražnjiće poslužite uz osvježavajuću i fino rashlađenu zelenu salatu.
Marinirani goveđi odresci
Sastojci: 4 goveđa odreska, sol, papar; marinada: 100 ml maslinova ulja, 100 ml crnog vina, 3 češnja češnjaka, korica limuna, grančica ružmarina, prilog: cherry rajčice, paprika, rikola
Priprema: Odreske posolite i popaprite. Pripremite marinadu. Pomiješajte maslinovo ulje, crno vino, zgnječeni češnjak, koricu limuna i ružmarin. Meso prelijte marinadom, a dio ostavite sa strane. Neka se meso marinira nekoliko sati.
Meso stavite na roštilj i kad sok počne izlaziti na površinu i postane proziran, okrenite meso i pecite do kraja premazujući ga cijelo vrijeme ostatkom marinade. Poslužite odreske uz salatu od pečenih paprika, cherry rajčica i rukole prelivenih s malo maslinova ulja i limunova soka.
Trikovi za bolji roštilj
Savršena temperatura: Teletina, piletina i riba peku se na umjereno ugrijanom roštilju Sočno meso: Na pečeni odrezak stavite žličicu maslaca
Najbolja marinada: U marinadu uz ulje i limun možete dodati med, hren, senf, tabasco…
Povrće sa žara: Začine povrću dodajte na kraju, a prije pečenja premažite ga uljem Mirisna riba: Krumpir i ribu na roštilju pecite u foliji
Megy M. /Foto:Ilustracija
Bivši ministar zdravstva Vili Beroš pušten je iz Remetinca te će se braniti sa slobode. Na izlasku je…
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se videom objavljenom na Instagramu nakon što je u parlamentu…
Predsjednički kandidat MOST-a Miro Bulj u ponedjeljak je u Splitu ponovno pozvao premijera Andreja Plenkovića i…
Komentiraj