Pigs in blanket ili u prijevodu svinjice u pokrivaču je jednostavno jelo koje se u Ujedinjenom Kraljevstvu servira za Božić. Sastoji se od svega dva sastojka – malih kobasica omotanih špekom koji se ispeku u pećnici, a potom posluže kao hrskavi zalogajčići uz pečenu puricu i druga blagdanska jela.
Prvi recept za ovo jednostavno, ali iznimno ukusno jelo pojavilo se u Velikoj Britaniji u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, a popularizirala ga je Delia Smith koja ga je 1990. stavila u svoju božićnu kuharicu.
U receptu se najčešće koriste kobasice od svinjetine poput chipolatasa, a zbog koje su i dobile to ime.
Danas bez ovih minijaturnih kobasica zamotanih u špeku ne može proći niti jedna božićna gozba. U britanskim trgovinama mogu se kupiti već gotovi zamotuljci koje je potrebno tek ugrijati, ali i niz proizvoda obogaćenih okusima jela pigs in blanket – od majoneze i čipsa do božićnih čokolada.
Pigs in blanket može napraviti i najveći amater u kuhinji.
Sastojci za svinjice s pokrivačem:
- 16 mini kobasica
- 8 kriška špeka
- Priprema svinjice s pokrivačem:
- Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
- Prepolovite kriške špeka, i svakom polovicom omotajte po jednu mini kobasicu.
Tako pripremljene kobasice položite na lim za pečenje i stavite u pećnici na oko pola sata dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i ne postanu hrskavi. Poslužite tople.
R.I. /Foto: schutterstock