Na Jarunskoj tržnici otkriven je lažni bagremov med, tvrdi David Pikutić koji i sam ima OPG koji se bavi pčelarstvom. OPG koji je prodavao patvoreni med uočio je na toj zagrebačkoj tržnici.
”U sezoni kad nema bagrema i kad se svugdje smrznuo, najedanput se pojavljuje pčelar koji ima bagrema. Bila mi je sumnjiva boja, onda sam kupio jednu teglicu, onda mi je bio sumnjiv okus. Potom sam dao još nekolicini kolega pčelara i svi smo zaključili da je jako, jako sumnjivo”, rekao je Pikutić.
”Oni su se nedavno pojavili na placu. I odmah je taj bagrem bio sumnjiv. Išao sam s njima pričati i pitati kako su oni to dobili. Bili su agresivni, da tko sam ja da njih propitkujem, da oni imaju vrhunsku tehnologiju pčelarenja i što ja imam njih pitati. Da su oni dobili a što drugi nisu nije ih briga. Oni su uspjeli”, ispričao je Pikutić.
Sumnju na patvoreni med prijavio je Državnom inspektoratu. Morao je platiti obavezan predujam od 5.000 kuna. Ako je u pravu, novac će mu biti vraćen, a ako je med ispravan, inspektorat zadržava novac.
Glukozna mafija
O tome je pisao i na svom Facebooku, u postu koji su mnogi komentirali i podijelili dalje.
“Prevaranti na Jarunskoj tržnici napokon pali. U sezoni kada se bagrem posvuda smrznuo i pčele nisu donijele ni grama (osim nešto malo u Baranji), OPG prodaje bagremov med koji su oni uspjeli dobiti ‘vrhunskim pčelarenjem’.
Ja kakav jesam, ne budi lijen, prijavljujem sumnju na patvoreni med, uplaćujem preko 5 tisuća kuna predujma (ako sam u pravu, Inspektrat mi vraća novac, a ako ispadne da je med ispravan – sorry, zadržat ćemo pare).
Inspektorica je ubrzo izašla na teren, uzela 3 teglice bagrema, zapečatila ih i med ode u Njemačku na detaljnu analizu. Rezultat – med je patvoren. I to loše patvoren”, napisao je David Pikutić i objavio preslik ispekcijskog nalaza.
Patvoreni med prodavali su iz OPG-a Radošević Marijana iz Petrinje koji na Online tržnici Bagremov med od 900g nudi po cijeni od 50 kuna. Staklenke od 450g su 30 kn, a one od 210g koštaju 20 kuna.
“Eto kako se vara kupce i njihovu djecu. Dok se neki muče i trude dobiti što kvalitetniji med, drugi kupe na veliko smeće od glukozno-fruktoznog sirupa po 4 kn/kg i prodaju po 60kn. Gledaju kupce u oči i prodaju im med za zdravlje u ovim teškim vremenima. E pa nećete, razbojnici! Nadam se da će propisno biti kažnjeni (makar će to teško biti satisfakcija njihovim kupcima koji su si u čaj i na kruh mazali to govno)”, navodi.
Htjeli smo čuti i reakciju OPG-a Radošević, no oni na telefonske pozive ( zvali smo na tri javno dostupna broja) nisu odgovarali.
Testirajte ga sami!
Kod kupnje provjerite porijeklo meda. Poželjno je da je na ambalaži naveden datum proizvodnje jer svježiji med ima manje promijenjena hranjiva svojstva nego onaj starijeg datuma proizvodnje.
Sve njegove blagodati, međutim, padaju u vodu ako se ne radi o prirodnom medu, no unatoč svim natpisima koje možemo vidjeti na teglicama, nikada zapravo nismo sigurni što kupujemo.
Pčelari su dali nekoliko savjeta kupcima kako raspoznati lažni med od pravog, a prikupili smo još nekoliko savjeta koji će vam pouzdano otkriti krije li se u vašoj teglici meda pravo blago ili tek još jedna podvala koju ste skupo platili.
1. Najlakše je okrenuti staklenku s medom. Zračni balon se mora lagano pomicati prema vrhu, kao kugla. Ako se zračni balon tako ne pomiče, niste kupili pravi med.
2. Drugi način kako prepoznati med je curenjem sa žlice. Pravi med mora curiti sa žlice, ne kapati. Ako kapa nije prirodan med ili je u prirodan medan dodana druga tekućina.
3. Protrljajte malo meda među prstima. Ako se jako lijepi, znači da ima dodanih šećera ili umjetnih zaslađivača. Pravi med pod prstima će ostaviti lagano ‘voskast’ osjećaj te ćete osjetiti kako se lagao upija u kožu.
4. Za četvrti test trebat će vam papirnati ručnik. Kapnite med na papirnati ubrus i ostavite neko vrijeme. Pravi med ne bi smio probiti papir, odnosno papirnati ubrus ne smije promočiti. Čisti med sadrži 0% vode.
5. Peti test radite izvan kuhinje ne želite li neželjene goste. Med kapnite u blizinu mrava. Ako je vaš med prirodan, mravi će ga zaobići. Mrave privlači med u koji su dodani šećeri, no pravi med sigurno neće. Naime, pčele insiktivno upravo medom štite svoje košnice od štetočina poput mrava.
6. Ispod prirodnog meda kruh će postati tvrd, a lažni će samo navlažiti površinu kruha. Ponovimo, čisti med sadrži 0% vode.
7. U čašu vode stavite jednu žličicu meda te promatrajte što se događa. Pravi med će potonuti na dno i lagano se zgrudati, dok će se umjetni početi otapati u vodi.
Ako kod kuće duže vrijeme imate teglicu meda i još je u tekućem stanju, vjerojatno nije riječ o prirodnom proizvodu. Pravi med vremenom će se uvijek kristalizirati, a kako biste ga vratili u tekuće stanje potrebno je samo teglu potopiti u posudu s toplom vodom. Najbrže kristaliziraju svijetlije vrste meda ( npr. onaj od vrijeska nakon šest mjeseci), a tamniji nakon godinu dana.
Također, pravi, prirodni med ćete prepoznati ako vam se, nakon što ste ga konzumirali, javi lagano bockanje u ustima i osjećaj spaljenog jezika.
Kod kupnje meda treba paziti na njegovo porijeklo, nabavljati ga od provjerenih proizvođača i konzumirati s mjerom.
I još jedan savjet: izbjegavajte med koji na površini, iznad kristaliziranog dijela, ima tanak tekući sloj jer to je znak da je med star. Ako pak postoji sloj pjene, to znači da je fermentirao.
Megy M. /Foto: Ilustracija