Najskupljim mesom na svijetu smatra se govedina wagyu, koje košta i do šest i pol tisuća dolara za kilogram.
Ovo posebno meso služi se samo u nekoliko restorana na svijetu, što, uzmemo li u obzir cijenu, i ne čudi previše. Snimka koja odnedavno kruži društvenim mrežama otkrila je kako ovo meso izgleda. Možda i niste zamišljali baš ovo.
Wagyu doslovno znači japanska krava ili japansko govedo, a odnosi se na četiri pasmine japanskih goveda, od kojih japansko crno govedo zauzima 90 posto proizvodnje, piše portal Volim meso.
Ova goveda genetski su predisponirana da daju meso koje sadrži daleko veći postotak omega-3 i omega-6 masnih kiselina nego što je to slučaj s mesom običnih goveda,
Wagyu ili kobe
Sva je Kobe govedina Wagyu, ali naziv Kobe nosi samo ona koja potječe od japanskog crnog goveda, sorte Tajima, a kompletna se proizvodnja, od samog začeća, teljenja pa do klanja odvijala u pokrajini Hyogo, koje je Kobe glavni grad.
Kobe govedina, uz još rigoroznija pravila uzgoja, mora imati i odgovarajuće geografsko porijeklo. No i bez pogreške u samom nazivu, priča o japanskoj govedini sadrži još čitav niz mitskih elemenata.
Proizvodnja uključuje čitav niz rigoroznih pravila uzgoja, kao i za svu Wagyu, koja osiguravaju meso koje se doslovno topi u ustima, prošarano masnoćom mramornog uzorka, a vrijedno stotina dolara po tanjuru. Brojni su mitovi o tome kako se uzgaja ovo meso.
Krave koje uživaju u masaži i klasičnoj glazbi?
Jedna od teorija kako je masaža ušla u legendu o Kobe govedini, temelji se na činjenici da u Japanu, u kojem tradicionalno manjka prostora, nedostaje i pašnjaka, uslijed čega su krave prisiljene boraviti u zatvorenom prostoru, bez kretanja, što dovodi do zakočenosti mišića, pogotovo zimi.
Ako želite mekano meso, morate opustiti mišiće, pa nije iskjučeno da su japanski farmeri, u tu svrhu, posezali čak i za masažom svojih krava.
Hranjenje pivom je jednako nevjerojatan podatak kao i masaža, ali kako se kod Wagyu, a posebno Kobe govedine želi postići točno određena kilaža goveda i omjer masnoće i mesa, a da bi se dobila ona prepoznatljiva mramorna prošaranost, moguće je da je koji od farmera posegnuo za pivcem kao aperitivom i tako potakao apetit svojih kravica.
Istina ili mit, i masaže i piva pa tako i sake i Bach, ako su se ikad dogodili, danas su napuštene tehnike.
Specifična prošaranost masnoćom
Zbog specifične prošaranosti masnoćom, koja mesu daje mramorni izgled, Wagyu slovi kao masna.
No, riječ je o pasminama koje su genetski predisponirane da proizvode meso s povećanim udjelom omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a okusi su ‘topivi’ u mastima. Otud kod većine ljudi sklonost masnijim jelima, punijeg okusa.
@momentsgang There’s only a few restaurants around the world that serve this!
Budući je Wagyu sva prošarana masnoćom i mali zalogaj pruža osjećaj punog okusa, dok se fino raspoređena masnoća topi u ustima.
A5 – oznaka vrhunske kvalitete
Wagyu se rangira po kvaliteti, pri čemu je oznaka A najviša i pokazuje koliko je mesa dobiveno od goveda. Najvišu ocjenu 5 dobit će meso s najboljim omjerom i kvalitetom masnoće, bojom, teksturom i prošaranošću pa se A5 drži najboljom oznakom kad je riječ o Wagyu i osigurava da uživate u mesu bogatog, gotovo orašastog okusa, koje vam se doslovno topi na nepcu kad ga stavite u usta.
Kobe goveda se u Japanu proizvede otprilike 3-4 tisuće godišnje. U kontekstu toga, a obzirom na potražnju, ne treba čuditi cijena jednog Kobe odreska.
D.M. /Foto:Fujiyamasteakhouse
Poštarica Ines (36) te je noći bila toliko žedna da je odlučila provaliti u restoran…
Chef Tomica Đukić, glavni kuhar hrvatske reprezentacije, koji našim nogometašima kuha još od Eura 2016.…
Podravkin logističko-distributivni centar u Koprivnici, vrijedan 48 milijuna eura, koji se prostire na 26.000 četvornih…
Komentiraj