Najzdravije povrće na svijetu, nažalost, malo tko od nas jede, a malo tko zna i kako se zove. Zato je vrijeme da se upoznate s moćnom biljkom koja čini čuda i za tijelo i za dušu
Zdrava prehrana ponekad djeluje bezukusno ili dosadno, ali uopće ne mora tako. Ako znamo da je nešto izuzetno dobro za naš organizam i nađemo dobar recept, zašto ne bismo isprobali. A kad smo već kod probanja nečeg novog, jeste li ikad jeli najzdravije povrće na svijetu – potočarku?
Prema američkom Nacionalnom institutu za rak, potočarka regenerira oštećene ćelije, uništava kemikalije koje štete tijelu i pomaže u borbi protiv raka. Pritom, sadrži više vitamina C od naranče i limuna.
Zanimljivo je da potočarka, osim što godi našem tijelu, godi i našem umu. Bogata folatom, vitaminom B poznatom po svojoj ulozi u funkciji mozga, potočarka pridonosi kognitivnom zdravlju, poboljšava pamćenje i pomaže da se lakše borimo sa stresom.
Stručnjaci smatraju da je ne treba pretjerano koristiti jer je od prekomjerne konzumacije moguća iritacija bubrega i želuca.
U svakom slučaju, potočarka je, kako kaže američki Nacionalni centar za kontrolu i prevenciju bolesti ( CDC ) najbolje povrće na svijetu jer je superhrana. Vjeruje se da može da izliječi mnoge bolesti i da pomaže u brzom oporavku
Također, mnogi sportaši jedu potočarku da bi što prije zaliječili ozljede
S vrlo malo kalorija po porciji, potočarka nudi izuzetnu količinu hranljivih materija koje mogu poboljšati opće zdravlje i blagostanje. Također je antioksidans.
Iskustva govore da oni koji je konzumiraju dva sata prije vježbanja nemaju bolove u mišićima. Sadrži veliku količinu željeza, kalcijima, kalija, magnezija i vitamina K, koji sprečava oštećenje moždanih stanica
Općenito potočarka nije česta u svakodnevnoj prehrani. To je svakako šteta i zato vrijedi isprobati jedan recept koji je i ukusan, a i očigledno među najzdravijima na svijetu.
Iako su oba zelena i zdrava, potočarka ima tu prednost što je malo hrskavija i bolje odolijeva dressingu, za razliku od matovilca koji brzo uvene nakon što ga začinite. Obje biljke su izvrsne same za sebe, bez potrebe za dodatnim začinima. Istovremeno, lako se kombiniraju s različitim sastojcima.
Potočarka možda nosi titulu zdravije opcije zbog svojih antioksidativnih svojstava, dok je matovilac pristupačniji po cijeni i dostupan tijekom cijele godine, dok s potočarkom i nije baš tako.
Pojedete li jednu porciju potočarke (1 šalicu), unijet ćete čak 71% dnevne doze vitamina K i 17% vitamina C.
100 g potočarke
125 g cherry rajčica
2 mlada luka (manja)
30 g bučinih sjemenki
50 g feta sira
Dressing za salatu od potočarke
2 prstohvata soli
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica jabučnog octa
Priprema:
MaxportalGastro/Foto:pmedia
Mile Kekin, bivši frontmen Hladnog piva i suprug predsjedničke kandidatkinje Ivane Kekin, objavio je u…
Osam kandidata, tri manje nego prije pet godina, natjecat će se na osmim izborima za…
"Dvadeset godina nisam obrijao bradu, ali u humanitarne svrhe ću to rado", rekao je trener…
Komentiraj