Pomfrit u restoranu uvijek nam se čini ukusnijim nego onaj koji radimo kod kuće, no postoji mali trik koji i te obične “kućne” krumpiriće može pretvoriti u najukusniju deliciju.
Za početak, važno je odabrati savršen krumpir. Birajte one “brašnastije”, s više škroba te one koji imaju tamniju koru. Upravo je škrob ključan za to da krumpir bude hrskav izvana, a mekan iznutra, rekao je za Greatist kuhar Paul Malvone.
Zatim, bitan je način na koji režete krumpiriće. Optimalna širina je oko 6 milimetara, bude li tanji lako će zagorjeti, a ostati sirov iznutra, a bude li deblji neće biti dovoljno hrskav.
Nakon toga, slijedi ključni dio. Vlaga na krumpirićima otežava pečenje jer se masnoća teže hvata za površinu krumpira, zato ih prije pečenja osušite na kuhinjskom ručniku.
A trik, odnosno tajni sastojak koji čini čuda za pomfrit je kukurzni škrob kojim trebate malo posuti krumpiriće. Škrob će pokupiti višak tekućine te na krumpiru stvoriti sloj koji će pomoći da postignete hrskavost kao u restoranima. Upravo je to ključno za dobivanje savršenog pomfrita. Dovoljna je žlica škroba na kilogram krumpira.
Nemojte krumpire “utopiti” u ulju. Dovoljna je žlica ulja na kilogram krumpira, a bitno je samo da svaki krumpirić bude “obložen” uljem.
Zatim ih ravnomjerno rasporedite na podlogu za pečenje i ubacite u pećnicu koja prethodno treba biti zagrijana. Idealna temperatura je oko 230 Celzijevih stupnjeva. Pecite ih oko 20 minuta, a na pola pečenja ih preokrenite na drugu stranu i imat ćete savršene krumpiriće, kao iz restorana.
Za ovaj način pripreme će vam trebati nešto više vremena nego što bi vam inače trebalo, ali zbog konačnog rezultata – trud se isplati.
Posolite i uživajte.
Megy M./foto:thinkstock