Meki sir od ovčjeg mlijeka Queijo de Ovelha Amanteigado (Ovčji sir s maslacem) petak je proglašen najboljim na svijetu za 2024. godinu.
U portulaskom gradu Viseu održano je prestižno natjecanje World Cheese Awards 2024./25. Ovogodišnje je natjecanje oborilo rekord s 4786 sireva iz 47 zemalja, koje je ocjenjivalo čak 240 sudaca iz 40 država, a prvo je mjesto zauzeo portugalski sir Queijo de Ovelha Amanteigado, piše CNN.
Ovaj meki sir od ovčjeg mlijeka proglašen je najboljim sirom na svijetu, a proizvodi ga mala tvrtka Quinta do Pomar sa svega 10 zaposlenika u Soalheiri.
Ovčji sir s maslacem tipičan za središnju regiju Portugala, napravljen od vegetarijanskog sirila od čička, a opisan kao mekani, sjajni, puterasti sir s gorčinom bilja koji se obično služi tako što se odsječe vrh i izvuče centar.
S kremastom, glatkom teksturom i intenzivnim okusom, savršen je sir za otvaranje nepca tijekom večere ili jednostavno za poseban međuobrok
“Prilično je izbalansirano, a doima se raskošno. To je zaista uzvišena kombinacija proteina i masti. To je zaista fantastičan sir”rekao je portugalski izvoznik sira Manuel Maja, jedan od članova žirija.
Direktor Ceha fine hrane, John Farrand, izjavio je da su ” portugalski proizvođači sira učinili svoju zemlju ponosnom”.
Među 14 finalista bila su četiri švicarska sira, tri iz Italije, dva iz Španjolske te po jedan iz Portugala, Brazila, SAD-a, Norveške i Njemačke.
Top 14 sireva
1. Queijo de Ovelha Amanteigado (Portugal)
2. Tea Fondada (Švicarska)
3. Alpenhorn Mifroma (Švicarska)
4. La Cava Barus García-Baquero (Španjolska)
5. Bayley Hazen Blue (SAD)
6. Pecorino Bislacco al Rum e Tabacco (Italija)
7. Blugins (Italija)
8. Affineur Walo Creamy Lion Cheese from Thurgau (Švicarska)
9. Passionata (Brazil)
10. Snertingdal ysteri Godbiten (Norveška)
11. Alte Hexe 9 Monate gereift (Švicarska)
12. Valleclaro (Španjolska)
13. Baldauf 1862 Meisterstück Alpkäse (Njemačka)
14. Tatie (Italija)
Hrvatski sirevi osvojili tri medalje
Sirana Gligora ostvarila je izniman uspjeh osvojivši tri medalje – zlatnu medalju za Kolan sir odležan u vinskom moštu, srebrnu medalju za ekstra stari Paški sir te brončanu medalju za Žigljen sir odležan u komini višnje maraske.
Kako je izgledalo ocjenjivanje?
Među sucima bili su stručnjaci poput tehnologa i ocjenjivača sira, chefova, novinara, kao i kupaca i trgovaca, a tijekom trostrukog procesa ocjenjivanja sirevi su analizirani prema strogim kriterijima: izgled, aroma, tekstura, osjećaj u ustima i okus. Svaki sir dobio je bodove koji su određivali hoće li osvojiti brončanu, srebrnu, zlatnu medalju ili ostati bez odličja.
M.M /Foot: press freepik