Tradicionalno, gulaš se u Mađarskoj nastao kao pastirska hrana, a inače je jedno od omiljenih jela u raznim kuhinjama zemalja bivše Austro-Ugarske kao primjerice u Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj, Bosni i Hercegovini i Austriji.
Za pripremu ovog zdravog, ukusnog i prilično jeftinog jela treba nekoliko sati, a umjesto junetine ili govedine, može se raditi i s drugim vrstama mesa, poput ovčetine.
Inače, naziv gulaš dolazi od mađarske riječi Gulyás što znači pastir.
Priprema:
U loncu na malo ulja izdinstati sitno sjeckane kapulu, češnjak i mrkvu, te dodati meso izrezano na kockice i propirjati.
Dodati 1 dcl vina, te miješati dok vino ne ispari, te na to dodati vodu, narezani peršin, lovorov list te začine po želji – uz sol i papar možete ubaciti i mljevenu slatku papriku, kajenski papar, ljutu papriku, malo ružmarina…
Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje, te kad je meso kuhano, krumpir narezan na kockice, šalšu (ako želite intenzivniji okus rajčice dodajte i veliku žlicu kunšerve), te dodajte vode i kuhajte dok se krumpir ne skuha.
Dobar tek!
Sastojci:
- ½ kg junetine ili govedine
- 3 veća krumpira
- 2-3 mrkve
- 2 kapule
- 2 režnja češnjaka
- nasjeckani peršin
- 1 dcl vina
- 1 žlica ulja
- 2 lovorova lista
- malo pakiranje šalše (pasirane rajčice)
- sol, papar mljevena slatka paprika