Tradicionalno, gulaš se u Mađarskoj nastao kao pastirska hrana, a inače je jedno od omiljenih jela u raznim kuhinjama zemalja bivše Austro-Ugarske kao primjerice u Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj, Bosni i Hercegovini i Austriji.
Za pripremu ovog zdravog, ukusnog i prilično jeftinog jela treba nekoliko sati, a umjesto junetine ili govedine, može se raditi i s drugim vrstama mesa, poput ovčetine.
Inače, naziv gulaš dolazi od mađarske riječi Gulyás što znači pastir.
Priprema:
U loncu na malo ulja izdinstati sitno sjeckane kapulu, češnjak i mrkvu, te dodati meso izrezano na kockice i propirjati.
Dodati 1 dcl vina, te miješati dok vino ne ispari, te na to dodati vodu, narezani peršin, lovorov list te začine po želji – uz sol i papar možete ubaciti i mljevenu slatku papriku, kajenski papar, ljutu papriku, malo ružmarina…
Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje, te kad je meso kuhano, krumpir narezan na kockice, šalšu (ako želite intenzivniji okus rajčice dodajte i veliku žlicu kunšerve), te dodajte vode i kuhajte dok se krumpir ne skuha.
Dobar tek!
Sastojci:
Domagoj Juričić, nekadašnji predstojnik ureda Kolinde Grabar-Kitarović, je u podcastu Krešendo Nove tv ispričao kako je…
Bivši ministar zdravstva Vili Beroš iz istražnog je zatvora u petak uputio predsjedniku Sabora zahtjev za aktivacijom saborskog mandata osvojenog na…
Zvonimir Boban dobio je dugogodišnji spor s AC Milanom oko smjene s mjesta sportskog direktora…
Komentiraj