Pasta alla gricia uz carbonaru, cacio e pepe i amatricianu još je jedan dokaz da Talijani mogu napraviti savršeni ručak bez previše sastojaka ili kompliciranja.
Duša jela je guanciale, slanina od sušenih svinjskih obraza, koja ima intenzivniju aromu od pancete, ali zato ima mekšu teksturu. Karakteristična je za predio središnje Italije, a posebno Umbriju i Laziju.
U receptu za pastu alla gricia, koja se naziva i carbonara bez jaja ili bijela amatriciana, možete koristiti i slaninu, a kako biste je što lakše narezali, prethodno je ostavite u zamrzivaču. Upravo je u Laziju pasta alla gricia dovedena do savršenstva, a jednostavna je za pripremu pa ju bez previše truda možete napraviti sami.
Jedan od najpoznatijih umaka za tjesteninu u Laziju, Amatriciana kombinira guanciale ( sušeni svinjski obraz) s Pecorinom u umaku od čilija i rajčice. Tradicionalno se poslužuje s tjesteninom bucatini, koja je poput gustih šupljih špageta – jednog od najpoznatijih oblika tjestenine u Rimu. Jelo ima bogatu povijest, a ime je dobilo od grada Amatrice, a korijene vuče jelo zvano gricia, staro rimsko jelo od guanciale i sira.
Sastojci za pastu alla gricia:
250 g tjestenine
150 g guanciale ili slanine
100 g pecorina
1 žličica svježe mljevenog papra
Priprema:
1. Tjesteninu skuhajte u velikom loncu dok ne bude al dente. Procijedite je, ali sačuvajte oko 60 ml vode od kuhanja – oko četvrtinu šalice.
2. Zagrijte veću tavu pa popržite slaninu narezanu na kockice. Kad postane hrskava, ubacite tjesteninu te zatim i vodu od kuhanja, sir, papar i dobro promiješajte. Prema potrebi dodajte još vode ili sira.
G.M. /Foto: press
Bivši ministar zdravstva Vili Beroš iz istražnog je zatvora u petak uputio predsjedniku Sabora zahtjev za aktivacijom saborskog mandata osvojenog na…
Zvonimir Boban dobio je dugogodišnji spor s AC Milanom oko smjene s mjesta sportskog direktora…
U Nyonu je održan ždrijeb četvrtfinala Lige nacija. Ždrijeb je odlučio da Hrvatska za Final…
Komentiraj