Ako volite jela od mljevenog mesa, chilli con carne bi vam mogao postati jedan od favorita. Ovo jelo popularno je u Texasu i Mexicu gdje su ga nekoć radili američki doseljenici. Poslije se raširilo diljem svijeta.
Kao što je Kristofor Kolumbo u petnaestom stoljeću otkrio čili zajedno s Amerikom i vi imate priliku opet otkriti ovo divno ljutkasto jelo. Jednostavno za pripremu koliko je i ukusno! Bez dodanih pojačivača okusa
Chilli con carne u prijevodu glasi čili s mesom, no iako se čili zadržao u nazivu, jelo se danas radi i s običnom paprikom.
SASTOJCI:
- 1 žlica ulje
- 1 kom luk crveni (kapula)
- 1 kom crvena rog paprika
- 2 češnja češnjak
- 1 ravna žlica chilli u prahu
- 1 ravna žlica paprika mljevena slatka
- 1 žlica kim
- 500 g mljeveno meso
- 1 kom goveđa kocka za juhu
- 300 ml voda
- 1 limenka (400 g) nasjeckana rajčica (pelati)
- pola žlice mažuran
- 1 žlica šećer
- 1 žlica koncentrat rajčice
- 1 limenka (400 g) grah crveni
PRIPREMA:
Zagrijte žlicu ulja u dubljoj većoj tavi za koju imate poklopac. Na ulju popržite nasjeckanu kapulu, dodajte češnjak, pa nasjeckanu papriku. Kratko pržite uz miješanje. Smanjite vatru.
Dodajte čili, slatku papriku i kim, promješajte i pržite još 5 minuta. Nakon toga dodajte meso i pržite na jačoj vatri da postane smeđe.
Goveđu kocku razmutite u 300 ml vruće vode i dodajte mesu i povrću. Dodajte pelate rajčice, šećer i mažuran, posolite i popaprite, dodajte koncentrat rajčice dobro sve promiješa.
Karamba, kako je ukusno!
R.I. /Foto: pixaby