Kupina je bila poznata svim narodima još iz antičkih vremena. Zbog svojih nutritivnih vrijednosti kupine dobro djeluju na srce, metabolizam, smanjuju rizik od moždanog udara i dijabetesa.
Kupina, lat. Rubus fruticosus, ubraja se u voće s najvećim antioksidativnim djelovanjem jer sadrži visoke količine antioksidansa u obliku minerala, vitamina i polifenola (karoteni, antocijani, flavanoidi) koji osobito pozitivno djeluju na imunitet i zdravlje organizma.
Oni sudjeluju u procesu sprječavanja štetnoga djelovanja slobodnih radikala i tako pomažu u zaštiti od raka, štite kardiovaskularni sustav te usporavaju starenje organizma.
Kupinovo vino, bogato je vitaminima i drugim mineralima i ima veliku hranljivu vrijednost. Odavno je cijenjen i dokazan lijek u borbi protiv malokrvnosti.
Zbog visokoga sadržaja organskoga željeza i vitamina C plodovi kupine korisni su za prevenciju slabokrvnosti i preporučuju se u trudnoći. Za liječenje anemije preporučuje se i kupinovo vino koje sadrži velike količine galne kiseline (više od crnoga vina) i resveratrol koji su važni u resorpciji željeza.
Za blagotvoran utjecaj na organizam dovoljan je 1 dl vina dnevno.
Osim ploda, ljekoviti su i lišće i korijen kupine. List kupine bogat je taninima koji djeluju adstrigentno (stezujuće) i tako koriste kod proljeva. Osim toga, čaj od listova kupine dobar je za ispiranje upaljenoga grla te za liječenje upala usne šupljine i desni.
- Plod kupine osim obilja vitamina sadrži i druge ljekovite sastojke poput cijanidin-3-0-glukozida koji djeluje na jačanje stijenke krvnih žila i vlakana koja su dobra za probavu i održavanje težine te pridonosi snižavanju štetnoga kolesterola.
- Cigareta ima neugodan okus nakon žvakanja mladih izdanaka i pupoljaka kupine, što pomaže u odvikavanju od pušenja. Pušači mogu rabiti mlade izdanke – pupoljke kupine za žvakanje da bi prestali pušiti, jer im poslije žvakanja cigareta nikako ne paše
- Preporučuje se žvakati listove kupine za ublažavanje upale zubnoga mesa.
- Kupine sadrže lutein, koji smanjuje rizik od degeneracije oka i sprječava razvoj očne mrene. Djeluje kao filtar Sunčeva svjetla apsorbirajući UV zrake.
- Listovi kupine bogati su miritilinom – tvarju koja se često naziva »prirodni inzulin«. Njegova najveća koncentracija uočava se u listovima prije nego što bobice sazrijevaju pa se čaj od listova kupine preporučuje dijabetičarima.
- Bobice kupine sadrže veliku količinu organskih kiselina pa osobe s gastritisom ili čirom na želudcu ili dvanaesniku trebaju biti oprezne.
- Jedna od korisnih komponenata plodova i korijena kupine su fitoestrogeni. Oni mogu ublažiti neugodne simptome menopauze
D.M. /Foto: shutterstock