Kupina je bila poznata svim narodima još iz antičkih vremena. Zbog svojih nutritivnih vrijednosti kupine dobro djeluju na srce, metabolizam, smanjuju rizik od moždanog udara i dijabetesa.
Kupina, lat. Rubus fruticosus, ubraja se u voće s najvećim antioksidativnim djelovanjem jer sadrži visoke količine antioksidansa u obliku minerala, vitamina i polifenola (karoteni, antocijani, flavanoidi) koji osobito pozitivno djeluju na imunitet i zdravlje organizma.
Oni sudjeluju u procesu sprječavanja štetnoga djelovanja slobodnih radikala i tako pomažu u zaštiti od raka, štite kardiovaskularni sustav te usporavaju starenje organizma.
Kupinovo vino, bogato je vitaminima i drugim mineralima i ima veliku hranljivu vrijednost. Odavno je cijenjen i dokazan lijek u borbi protiv malokrvnosti.
Zbog visokoga sadržaja organskoga željeza i vitamina C plodovi kupine korisni su za prevenciju slabokrvnosti i preporučuju se u trudnoći. Za liječenje anemije preporučuje se i kupinovo vino koje sadrži velike količine galne kiseline (više od crnoga vina) i resveratrol koji su važni u resorpciji željeza.
Za blagotvoran utjecaj na organizam dovoljan je 1 dl vina dnevno.
Osim ploda, ljekoviti su i lišće i korijen kupine. List kupine bogat je taninima koji djeluju adstrigentno (stezujuće) i tako koriste kod proljeva. Osim toga, čaj od listova kupine dobar je za ispiranje upaljenoga grla te za liječenje upala usne šupljine i desni.
D.M. /Foto: shutterstock
Bivši ministar zdravstva Vili Beroš iz istražnog je zatvora u petak uputio predsjedniku Sabora zahtjev za aktivacijom saborskog mandata osvojenog na…
Zvonimir Boban dobio je dugogodišnji spor s AC Milanom oko smjene s mjesta sportskog direktora…
U Nyonu je održan ždrijeb četvrtfinala Lige nacija. Ždrijeb je odlučio da Hrvatska za Final…
Komentiraj