Sarma na starinski način – Okus koji se ne zaboravlja!

1 siječnja, 2020 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon bogate novogodišnje trpeze preporučamo jednostavnu deliciju pripremljenu na starinski način. Današnja sarma je bez mesa, s puno luka i poriluka i sprema se u pećnici.



Sezona je kiselog kupusa pa navalimo!

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 4 glavice luka
  • 2 struka poriluka
  • 3 male šalica riže
  • 1 mala žlica slatke paprike
  • 1 velika žlica tucane paprike (ljuta ili slatka)
  • začini: paprika sol, biber, lovorov list, ulje

Priprema:

Na ulju popržimo sjeckani luk i poriluk, dodamo opranu rižu i pržimo na srednjoj temperaturu dok riža ne dobije staklast sjaj.

Dodamo soli, crnog papra, slatke mljevene paprike i ljute tucane paprike (tko ne voli ljuto može slatka). Na dnu posude u koju ćemo peći sarmu stavimo malo ulja i sitno sjeckani središnji dio kupusa a preko njega se redaju sarmice.

Bolje su kad su manje tako da ja listove treba rezati na manje dijelove i stavljati po jednu ravnu žlicu smjese. Na sarme se stavlja 2-3 lovorova lista i preko listovi kupusa tako da ostaju sočnije.

Prelijemo ih vrućom vodom, oko 2 prsta iznad sarme, malo pouljimo, pokrijemo posudu poklopcem i stavimo u pećnicu na 180c oko 3,5 do 4 sata.

Rešetka u pećnici postavlja se niže od sredine.

Savjet:

Što vise luka i poriluka i srama će, čak ako je i s mesom, biti ukusnija. Dobro je da je posuda za pečenje viša kako ne bi kipjelo. Ako imate zemljanu posudu sarma će imati poseban ukus. Preporuča se umjerena temperatura da sarma lagano krčka

Kad sklonite listove, sarme su sočne,  ali nikako prepečene. Kad izvadite sarmu nema umaka samo malo ulja

Posluživanje:

Može topla, a može i hladna jer je bez mesa.

DOBAR TEK!!!!

Megy M. /Foto:coolinarica.com

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->