Trešnje su dobar izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K i minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka, no je li dobro pojesti ih preko 20?
Čest je osjećaj da kada pojedemo jednu više ne možemo stati, ali stručnjaci upozoravaju da ne treba pretjerivati i jesti previše trešanja odjednom jer mogu djelovati laksativno i da izazvati lošu probavu. Zbog toga je najbolje držati se preporučene dnevne doze od oko 150 g, što odgovara količini od oko 20 trešanja, piše Una.
Trešnje sadrže dijetetska vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku i vinsku) i neke proteine te ugljikohidrate.
Crvenu boju trešanja daju antocijanini i druge fenolne supstance sa antioksidativnim djelovanjem. Pored toga, antocijanini imaju analgetičko i antiinflamatorno djelovanje i stoga su efikasni kod artritisa.
Antocijanini i proantocijanidini iz trešanja pomažu u suzbijanju simptoma astme i alergija, stimuliraju proizvodnju kolagena i ublažavaju upale mišića i grčeve u mišićima, pa se sok od višnje pokazao veoma korisnim za sportaše, koji mogu ublažiti bolove u mišićima nakon trčanja i drugih intenzivnih aktivnosti.
Trešnje sadrže levulozu, šećer sa niskim glikemijskim indeksom koji naš organizam polako apsorbira, zbog čega je ovo voće veoma pogodno za dijabetičare. Osim za jelo, možete ih koristiti i za pripremu sokova, sladoleda, voćnih salata i osvježavajućih kolača.
D.M. /Foto. Pixaby