Sarajevski mediji pod oznakom “skandalozno” prenose objavu Federalnog veterinarskog inspektorata o nadzoru u pekari “Manja” u Vogošću, u kojem se tvrdi da je u bureku s junećim filom pronađen DNK trag svinjetine.
Kako se navodi, prilikom inspekcijske kontrole u pekari „Manja“ u Vogošći utvrđeno je da je deklarirani “burek mini zaleđeno” s nadjevom od junećeg mesa ima prisustvo svinjske DNK.
“Prilikom inspekcijske kontrole zatečen je, između ostalog i proizvod deklariran kao burek mini zaleđeno, brzo smrznuto vučeno tijesto s nadjevom od junećeg mesa, neto količina 160 gr (sastojci: voda, pšenično brašno T-550, juneće meso (38,60%), suncokretovo ulje, sojine ljuspice, sol, pšenični gluten, papar, pojačivač ukusa (mononatrijem glutaminat), sredstvo za tretiranje brašna E920), proizvođača „Krajina Klas“ d.o.o. Banja Luka.
Za potrebe laboratorijske analize kvalitete i mikrobiološke ispravnosti, te provjere porijekla sastojaka (mesa), u tijeku inspekcijskog nadzora uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratorij za ispitivanje rezidua i kvalitete hrane, gdje je u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina”, naveli su iz Federalne uprava za inspekcijske poslove.
Na kraju su pojasnili da korištena metoda nije akreditirana.
“S obzirom na to da korištena metoda nije akreditirana, uzorak istog proizvoda također je naknadno upućen na analizu u laboratoriju Europske Unije koja je potvrdila prisustvo svinjskog DNA u bureku deklariranom kao proizvod od junećeg mesa.
Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje posvećena zaštiti potrošačkih prava, te će i dalje u skladu s propisanim nadležnostima vršiti kako redovne tako i izvanredne inspekcijske nadzore u domenu zdravstvene i kvalitativne ispravnosti hrane i proizvoda široke potrošnje”, naveli su u objavi.
D.M. /Foto: Ilustracija