U kasnu jesen obožavamo topla i krepka jela na žlicu. Fini ručak ili večera može se napraviti sa svega nekoliko namirnica. Crvena leća je, izvrstan izvor bjelančevina te ujedno vrlo povoljna namirnica s kojom možete nahraniti cijelu obitelj.
Ne morate se oslanjati isključivo na meso da biste tijelu podarili važne bjelančevine (proteina) i masnoće. Mahunarke poput slanutka i mahuna prepune su njima. Primjerice, samo u stotinu grama crvene leće nalazi se oko 19 grama proteina.
Pridružite li joj nešto umaka od rajčice, povrtnog temeljca, krumpira, mrkve i začina, dobit ćete krepko varivo koje će vas utopliti, a u kojem će uživati svi članovi obitelji.
Sastojci:
200 grama crvene leće
1,5 l povrtnog temeljca
1 luk
2-3 češnja češnjaka
1 veći krumpir
2 mrkve
2 žlice koncentrata rajčice
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje
Priprema:
1. Očistite luk, narežite ga na kockice i prepirjajte na malo biljnog ulja dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
2. Ubacite češnjak narezan na tanke ploške i pirjajte oko pola minute
3. U lonac dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte i termički obrađujte sve zajedno nekoliko minuta
4. Narežite mrkvu na kolutiće, a krumpir na kockice. Ubacite u lonac zajedno s lećom koju ste prethodno isprali pod mlazom vode.
5. Podlijte sve zajedno s povrtnim temeljcem, posolite i popaprite i pustite da se sve zajedno kuha na laganoj temperaturi oko 20 do 30 minuta.
6. Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!
Savjet:
Ovo je vrlo fleksibilan recept i po želji možete dodati razne dodatke od svježe paprike, preko začinskog bilja do komadića sušene slanine ili kobasica.
Megy M. /Foto: shutestock