Kategorije Gastro

Slavni kuhari dodaju ovaj sastojak dok prže luk, daje mu vrhunski okus

Širi dalje

Pirjanje luka je rutinski korak u mnogim receptima, ali postoji jedan trik koji će njegov okus podići na potpuno novu razinu. Umjesto ulja, šećer je tajni sastojak koji će okusu luka dati bogatiju i slađu dimenziju.



Dodavanjem prstohvata šećera tijekom prženja luk se lagano karamelizira, što ga čini ukusnijim. Šećer djeluje kao univerzalni pojačivač okusa, ali važno je ne pretjerati s njim kako ne biste previše zasladili jelo.

Za najbolje rezultate prvo zagrijte ulje, dodajte komadić maslaca, zatim luk i prstohvat šećera. Ovaj jednostavan dodatak može vaša jela učiniti neodoljivima.

Također, prženi će luk dobiti lijepu karamel boju i postati mekši, što će pridonijeti bogatstvu okusa vaših jela. Sada, uz samo malo šećera, obična jela možete pretvoriti u gurmanske delicije koje će vaši gosti jednostavno obožavati.

Kako ispirjati luk da ne zagori 

Druga važna stvar je kako isprijati luk da ne zagori. Većina recepata za slana jela započinje riječima “nasjeckajte luk pa ga ispirjajte”. Shodno tome, bilo bi za očekivati da je pirjanje luka jedna od stvari koje smo svi svladali već u prvim kuharskim koracima.

Ispirjati luk bez da zagori trebalo bi biti lako, no svima nam se dogodi da umjesto s lukom fine, karamelizirane arome i ugodne boje završimo s tećom pocrnjelog dna koju je prava muka ribati.

Prije nego preispitate tehniku, provjerite pirjate li u odgovarajućem posuđu. Nužno je da tave i lonci u kojima pirjate luk budu debljeg dna, jer se u takvima toplina bolje raspoređuje pa se neće tako lako dogoditi da je jedan dio zagrijan jače od drugog, što bi vas moglo neugodno iznenaditi.

Tave, teće ili loncis neprijanjajućim dnom su dobra opcija, ali samo donekle: ako vam za određeno jelo treba lijepo karameliziran, a ne samo omekšan i “zažućen” luk, bolje je uzeti posuđe bez sloja koji sprječava prijanjanje. Ako vam je takvo posuđe jedina opcija, pomoći će ako ga najprije dobro zagrijete, pa tek onda dodate ulje i na kraju luk.

Druga stavka se tiče temperature. Ovisno o onome što želite postići, za ispirjati luk trebat će vam umjerena ili tiha vatra. Umjerena je prikladna za klasično dinstanje do zlatnožute boje, dok se karameliziranje radi na nižoj vatri uz puno više strpljenja.

Treća stavka se odnosi na masnoću. Još uvijek traje debata oko kuhanja na maslinovom ulju, a naš je stav, ako vas zanima, da je ta vrsta ulja itekako prihvatljiva za ovu svrhu. Istina, ekstradjevičansko maslinovo ulje nije najbolja opcija za friganje (za tu je namjenu bolje obično maslinovo, a dobra su i neka druga ulja, no pri pirjanju nema opasnosti da će se premašiti temperaturna točka u kojoj se ulje počinje dimiti.

Četvrta stavka  je miješanje. A ono je ključno za uspjeh i mora biti često. Koliko dugo pirjati luk  zavisi o ukusima. Želite li da da ostane al dente

ili  dok ne postane mekan i o zlatno smeđe boje  za što je potrebno 8 do 10 minuta.

Megy M. /Foto: Ilustracija


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Bila je strašno žedna. Poštarica Ines u dva ujutro ukrala rakiju iz restorana

Poštarica Ines (36) te je noći bila toliko žedna da je odlučila provaliti u restoran…

5 minuta prije

Glavni chef Vatrenih otkrio: Gvardiol troši k’o bunar, a s jednim igračem sam imao problem

Chef Tomica Đukić, glavni kuhar hrvatske reprezentacije, koji našim nogometašima kuha još od Eura 2016.…

50 minuta prije

Podravka otvorila logističko-distributivni centar vrijedan 48 milijuna eura

Podravkin  logističko-distributivni centar u Koprivnici, vrijedan 48 milijuna eura, koji se prostire na 26.000 četvornih…

3 sata prije