Što učiniti s prehrambenim proizvodima kojima uskoro istječe rok trajanja? Što s višakom prehrambenih proizvoda ili neke druge vrste robe? Što učiniti s onim proizvodima koji su oštećeni u proizvodnji ili kojima je oštećena ambalaža?
Prvi Hrvatski lanac Food outleta “Žabac” otvorio je svoju petu trgovinu u Zagrebu, u Travnom u Novom Zagrebu. Na 400 kvadratnih metara taj food outlet prodavati će više od 1000 artikala mješovite robe različitih proizvođača, a to su upravo takvi “štok” proizvodi .
Maja i Mario Žamboki počeli su taj startup projekt 2016. godine, a danas zapošljavaju 50 osoba.
Otvaranjem petog Žabac food outleta ostvaruje se misija koja ima za cilj da se što manje hrane uništava. U sklopu te Žabac trgovine zaposliti će se osoba s posebnim potrebama u suradnji s Centrom za inkluzivne radne aktivnosti. S ciljem očuvanja okoliša i ova trgovina imati će: „detergentomat“ aparat za detergente u rinfuzi gdje kupci dolaze s vlastitom ambalažom u koju natoče jedan od proizvoda čime se smanjuje uporaba plastične ambalaže.
Ova ideja prepoznata je i od strane globalnog Instituta za istraživanje tržišta Euromonitor koji prati i analizira različite vrste društvenih i gospodarskih kretanja, pa tako i inovacije na području trgovine. Food outlet Žabac osvojio je 2017. godine drugo mjesto na svijetu u kategoriji „New concepts in retailing – Grocery“.
Pripremio: Tomislav Radić