Sočno i moćno! Recept za “naopaki” gulaš od junetine koji topi u ustima

1 rujna, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Za razliku od većine drugih junaćih gulaša, meso se prvo kuha, a tek onda prepeče. Svilenkastu teksturu mu, pak, daje maslac od kikirikija.



Jeste li ikada čuli ili probali Maafe? Riječ je o zapadnoafričkom začinjenom gulašu s junetinom, batatom, mrkvama i kikirikijem. Priprema se u jednom loncu, a najfiniji je kada se posluži s bijelom rižom.

Maafe je iznimno popularan u zapadnoj Africi, a najviše u Senegalu. Svako domaćinstvo ima svoj recept i trik za pripremu najukusnije verzije. Za razliku od većine drugih junaćih gulaša, meso se prvo kuha, a tek onda prepeče.

Svilenu teksturu mu daje maslac od kikirikija. Lako se priprema i kod kuće. Evo što vam je sve potrebno:

SASTOJICI:

  • 1 kg junetine
  • 1 l mesnog temeljca
  • 300 g batata
  • 300 g mrkve
  • 125 ml maslaca od kikirikija
  • 2 svježe rajčice
  • 1 luk
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2-3 čajne žličice peršina
  • 1 čili papričica
  • 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pirjanje

PRIPREMA:

1. U velikom loncu ulijte sav temeljac i junetinu narezanu na kocke pa skuhajte sve zajedno dok meso dok ne omekša. Posolite i poparite po želji.

2. U drugom loncu zagrijte malo ulja, pa na njemu prepržite skuhane komadiće mesa (koje ste ocijedili od temeljca) dok ne dobiju smeđu koricu. Uklonite meso iz lonca, a temeljac ostavite sa strane za kasnije.

3. Na preostaloj masnoći u loncu prepržite polovicu luka dok ne omekša.

4. U blenderu izmiksajte svježe rajčice, pola luka, češnjak i peršin, pa smjesu prelijte preko prepirjanog luka, zajedno s nasjeckanom čili papričicom i ostalim začinima. Pirjajte sve zajedno oko sedam do deset minuta da se okus sljube.

5. Podlijte sve zajedno s preostalim temeljcem od kuhanja, dodajte maslac od kikirkija te mrkve i slatki krumpir narezan na kocke. Nastavite sve zajedno kuhati na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša – otprilike 10 do 15 minuta.

6. Na kraju u lonac vratite termički obrađenu junetinu. Sve dobro promiješajte, podesite začine po želji i poslužite uz kuhanu bijelu rižu. Dobar tek!


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->