Ovo je najbolja hrana za jesen, a ove odlične namirnice dosežu vrhunac u vrtovima ili se lako mogu pronaći kod lokalnih uzgajivača voća i povrća.
Izbor namirnica se povećava, a užitak u hrani dovoljan su izgovor za kuhanje za vrijeme hladnih jesenskih večeri!
Jabuke
Slatke ili reske, odlične su svježe ili pripremljene na razne načine. Nikako ih ne gulite – kora sadrži zdrave flavonoide. Zdravstvene dobrobiti:
– Mnoštvo antioksidansa
– 4 grama dijetalnih vlakana po porciji
Sezona berbe: kolovoz – rujan
Prokulice
Spremljeno na ispravan način, ovo povrće ima božanstven okus. Imaju blag, gorkasti okus stoga ih kombinirajte s osebujnim i ukusnim umacima. Zdravstvene dobrobiti:
– Pola šalice sadrži više od potrebne dnevne doze vitamina K
– Odličan izvor folata
– Odličan izvor željeza
Sezona berbe: rujan – ožujak
Pastrnjak
Iako ovo povrće podsjeća na mrkvu, ono je blijeđe boje i ima slađi, orašasti okus. Koristite ga uz rižu i krumpir te dodajte u juhe i umake. Zdravstvene dobrobiti:
– Bogatstvo kalija
– Bogat izvor vlakana
Sezona berbe: listopad – travanj
Kruške
Slatke i sočne, teško im je odoljeti. Kuhanjem se može postići odličan okus, stoga ih isprobajte pečene ili poširane. Zdravstvene dobrobiti:
– Bogate vitaminom C i željezom
– Sadrže 4 grama vlakana po porciji
Sezona berbe: kolovoz – veljača
Švedska repa
Nešto između repe i kupusa, ovo povrće je vrlo popularno u Švedskoj. Kako biste iskoristili njegov okus, dodajte ga složencima, pomiješajte ga s repom i mrkvom kako biste dobili ukusnu juhu. Također ih možete peći s đumbirom, medom i limunom. Zdravstvene dobrobiti:
– Bogat izvor vlakana
– Bogat izvor vitamina C
Sezona berbe: listopad – travanj
Karfiol
Sladak, pomalo orašast okus karfiola je odličan za zimska jela. Odličan je kuhan na pari, no korištenjem blendera možete napraviti pire ili juhu. Zdravstvene dobrobiti:
– Sadrži antikancerogene sastojke
– Fitonutrijenti smanjuju kolesterol
– Bogat vitaminom C
Sezona berbe: rujan – listopad
Tikva
Drugačija od ljetnih tikvica, zimska ima finu teksturu i pomalo slatkasti okus. Zbog debele kore, može se čuvati mjesecima. Najbolje paše uz ostale jesenske okuse, poput cimeta i đumbira. Zdravstvene dobrobiti:
– Sadrže omega-3 masne kiseline
– Bogatstvo vitamina A
Sezona berbe: listopad – veljača
Bundeva
Bundeve ne služe samo kao ukrasi za Noć vještica. Njihov sladak okus i podatna tekstura čene ih idealnima za pite, kolače, pa čak i puding. Zdravstvene dobrobiti:
– Bogata kalijem
– Bogata vlaknima
– Odličan izvor vitamina B
Sezona berbe: listopad – veljača
Slatki krumpir
Za razliku od bijelih krumpira mnogo su bogatiji nutrijentima. Preporučuje se pečenje – odličnog je okusa te zadržavaju više vitamina no kuhanjem. Zdravstvene dobrobiti:
– Odličan izvor vitamina A
– Odličan izvor željeza
– Antiupalna svojstva
Sezona berbe: rujan – prosinac
Repa
Blagog okusa, ovo korjenasto povrće je odlična zamjena za rotkvice i kupus. Kako biste učinili okus ovog povrća još boljim, koristite komorač, krušne mrvice ili smeđi šećer. Lišće repe je lako za kuhanje i bogato nutrijentima. Zdravstvene dobrobiti:
– Korijen je bogat vitaminom C
– Lišće je bogato vitaminima A, K i folatima
Sezona berbe: rujan – travanj
Šipak
Ovo pomalo kiselkasto voće bogato je antioksidansima. Njegov sok je odlična baza za marinade, a sjemenje se može dodati salatama kako bi obogatilo okus. Zdravstvene dobrobiti:
– Bogat antioksidansima
– Bogat izvor vitamina C i folata
Sezona berbe: kolovoz – prosinac
Datulje
Ovo voće je odlično za pirjana variva, za desert ili kao dodatak kremastom siru i bademima. Zdravstvene dobrobiti:
– Nizak udio masnoća
– Dobar izvor vlakana
– Bogat kalijem
Sezona berbe: rujan – prosinac
Kivi
Koristite ovo slatko voće kako biste dodali tropski okus vašim receptima. Odličan je uz jagode ili naranče te se može kombinirati i s anansom. Zdravstvene dobrobiti:
– Mnogo vitamina C
– Bogat izvor kalija i bakra
Sezona berbe: rujan – ožujak
Grejp
Specifičan okus grejpa razlikuje ga od ostalog citrusnog voća. Dodajte ga miješanom povrću, kombinirajte ga uz avokado ili uživajte u njegovom sviježe cjeđenom soku. Zdravstvene dobrobiti:
– Više od 75% preporučenog dnevnog unosa vitamina C
– Dobar izvor likopena
– Sadrži pektin koji snižava kolesterol
Tanđerine
Ovo malo i slatko vođe je osvježavajuće za sve jesenske recepte. Preporučuje se kombinirati ga s bademima, datuljama i medom. Polijte ga uljem, octom i đumbirom za odličan dressing. Zdravstvene dobrobiti:
– Odličan izvor vitamina C
– Odličan izvor beta-karotena
Sezona berbe: studeni – travanj