Vrlo je bitno znati da je u većini slučajeva uzročnik vjerojatno virus, te da pri takvim infekcijama antibiotici nisu od koristi. Upale popraćene peckanjem kod gutanja, crvenilom i suhim grlom možete olakšati i sami.
Vratimo se na hranu koja vam možda nije na pameti ali je iznimno važna u slučaju infekcije i morate paziti da unosite kvalitetne namirnice ali koje vam neće zadavati bol pri svakog gutanju.
“Hrana bogata nutrijentima je najbolja pomoć“, savjetuje dr. Cynthia Li. Ako ikako možete probuditi apetiti, pokušajte u meni ugurati što više namirnica bogatih nutrijentima. Naravno ako je u pitanju virus, ne možete puno učiniti osim pričekati da prođe i piti puno vode.
Sad kad je to rečeno, hrana koju jedete definitivno može ubrzati ozdravljenje, piše Ordinacija.hr.
1. JUHA
Pileća juha nudi protuupalna svojstva koja olakšavaju simptome prehlade, tvrde znanstvenici. Dodatna su istraživanja potvrdila da aroma, začini i temperatura juhe mogu pročistiti dišne putove koji zadaju najviše problema.
Dr. Gail van Diepen je izjavio za Daily Mail: “Važno je povećati unos tekućine u organizam ako ste prehlađeni. Kada ste bolesni tijelo treba nadomjestiti izgubljenu tekućinu, a topla će juha napraviti baš to”. Iako znanost ne može identificirati koji sastojci iz juhe pomažu u borbi protiv prehlada, vjerojatno se radi o njihovoj kombinaciji.
Većina juha sadrži namirnice koje su pune nutrijenata – vlakana, vitamina C i antioksidanata koji jačaju imunitet kako bi se on lakše borio protiv simptoma prehlade.
2. MED
Med je glavni lijek od davnina i to iz jako dobrog razloga. „Moderna je znanost pokazala kako manuka med je jako dobar kada nas napadnu razne infekcije, bakterijske i virusne, pa kao i kod upale grla“, kaže dr. Li. Važno je samo ne pretjerivati jer prevelike količine šećera mogu oslabiti djelovanje imuniteta.
3. JOGURT
Prema objavama znanstvenika u časopisu European Journal of Nutrition, dnevna konzumacija jogurta može ojačati imunološki sustav zbog toga što sadrži bakterijske kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus . Uz to nudi dobre količine kalcija, vitamina B i D te drugih nutrijenata koji djeluju na imunološki sustav. Proteini i zdrave masnoće također pomažu u borbi protiv virusa i bakterija. Uz to, hladna i nježna tekstura jogurta će se puno lakše progutati ako vas boli grlo.
4. SMOOTHIE
Odličan je ovo napitak ako želite unijeti puno zdravih sastojaka u par gutljaja, a naravno neće vam pojačati bol pri gutanju. Koristite kelj, celer, bobičasto voće koje ne sadrži šećer a prepuni su antioksidanata.
Umjesto soka od naranče, koristite cijelu naranču jer je puna vitamina C i vlakana. Liječnici će kod osoba koje imaju grlobolju savjetovati oko 3000 miligrama vitamina C u danu kako bi se imunitet što prije oporavio.
5. ĐUMBIR
Zahvaljujući protuupalnim svojstvima đumbir može pomoći kod boli u zglobovima i mišićima jer djeluje kao analgetik. Neke novije studije čak tvrde da može ublažiti simptome artritisa. Kod problema dišnog sustava, alergija, prehlada ili kašlja đumbir može biti koristan za poboljšanje prohodnosti dišnih puteva ublaživanjem simptoma stimulacijom sluznice.
Napravite čaj od đumbira za inhalaciju. Kako ima protuupalna svojstva, odlično ga je kombinirati s medom kako bi se efekt udvostručio. Ako vam je radi prevelikog lučenja sluzi iritiran želudac i osjećate mučninu, đumbir i je i u ovoj situaciji najbolji lijek.
R.I. /Foto: Coolinarika