Kategorije Gastro

Vino u podrumu kod Dioklecijana

Širi dalje

Mnogo vinoljubaca spustilo se u  1700 godina stari podrum rimskog cara Dioklecijana u Splitu. Velika fešta najboljih vina i hrane  je 17. i 18. svibnja okupila vinare, ponajviše iz Dalmacije ali i iz drugih dijelova Hrvatske. Kušala su se najbolja i najnovija vina ali i sirevi, pršut, riba, maslinova ulja i čokolada.



Ponuđeni su vrhunski plavci i pošipi, kaštelanski crljenci i malvasije dubrovačke, plavine, maraštine, lasina, imotska kujundžuša, vrgoračka zlatarica, trnjak i babić ali druga vina svjetskih sorti kao što su chardinnay, merlot, cabernet sauvignon i druge.

Slavonija  se predstavila sa svojim vrhunskim graševinama, kušalo se traminac iz Iloka s obala Dunava a bilo je zastupljeno i Hrvatsko zagorje sa pjenušcima i vinima obitelji Vuglec iz Krapinskih toplica i sa predikatima Borisa Drenškog Bodrena koji je među rekorderima u Hrvatskoj po zlatnim medaljama Decanter s najvažnijeg ocjenjivanja vina u Londonu.  Sa Krka su stigle žlahtine a iz Istre malvazija i teran.

Održane su i brojne radionice među kojima i  radionica o vinima “ženskih” loza Korčule. Ženske loze su one kojima treba oprašivač i u svijetu su rijetke a na Korčuli su to zlatarica blatska, cetinka i grk koji je u stvari grkinja. O korčulanskim vinima  govorili su dr. Goran Zdunić i predsjednik blatske udruge vinara Nikola Mirošević mlađi.

Agrometeorolog Marko Vučetić ispričao je  što se najnovije i važno otkrilo o pomicanju zrenja grožđa, naročito plavca malog i graševine te kako klimatske promjene već očigledno utjeću na urod u vinogradima a o toj temi govorila je i dr. Ana Mucalo, koja je doktorirala upravo na optimalnom vremenu berbe plavca malog.

Radionicu  je imao i enolog mr. Josip Volarević koji već nekoliko godina istražuje koji je najbolji termin berbe plavca malog (iste godine ima po dvije različite berbe) i koliko plavac mali treba odležavati a rezultate istraživanja šalje u Francusku u Institut u Bordeaux-u na analizu.

Održana je i radionica”Renesansa šibenskih vina” a Badel 1862 je radionicom obilježio 15 godina Korlata, vinograda nadomak Benkovcu, gdje nastaju svjetski nagrađivana vina. Održane su i druge radionice a sve ih pripremila  Meri Šilović, novinarka višestruko nagrađena za tekstove o vinima.

I ove godine feštu od vina u podrumu cara Dioklecijana organizirala je Slobodna Dalmacija

Tekst: Tomislav Radić /

Snimke: Željko Suhadolnik

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi vino

Najnovije

Sud u Australiji oslobodio Hrvate: “Za dom spremni” nije nacistički pozdrav

Dvojici Hrvata osuđenima prema zakonima koji su zabranjivali  nacističke simbole, poništene su osuđujuće presude nakon…

1 sat prije

Vili Beroš izašao iz pritvora. “Nije bilo ugodno. Ovo je šok za mene!”

Bivši ministar zdravstva Vili Beroš pušten je iz Remetinca te će se braniti sa slobode. Na izlasku je…

6 sati prije

Vučić nakon tučnjave u Skupštini: “Žuti lopovi hoće rat …”

Predsjednik  Srbije Aleksandar Vučić oglasio se videom objavljenom na Instagramu nakon što je u parlamentu…

6 sati prije