Mnogo vinoljubaca spustilo se u 1700 godina stari podrum rimskog cara Dioklecijana u Splitu. Velika fešta najboljih vina i hrane je 17. i 18. svibnja okupila vinare, ponajviše iz Dalmacije ali i iz drugih dijelova Hrvatske. Kušala su se najbolja i najnovija vina ali i sirevi, pršut, riba, maslinova ulja i čokolada.
Ponuđeni su vrhunski plavci i pošipi, kaštelanski crljenci i malvasije dubrovačke, plavine, maraštine, lasina, imotska kujundžuša, vrgoračka zlatarica, trnjak i babić ali druga vina svjetskih sorti kao što su chardinnay, merlot, cabernet sauvignon i druge.
Slavonija se predstavila sa svojim vrhunskim graševinama, kušalo se traminac iz Iloka s obala Dunava a bilo je zastupljeno i Hrvatsko zagorje sa pjenušcima i vinima obitelji Vuglec iz Krapinskih toplica i sa predikatima Borisa Drenškog Bodrena koji je među rekorderima u Hrvatskoj po zlatnim medaljama Decanter s najvažnijeg ocjenjivanja vina u Londonu. Sa Krka su stigle žlahtine a iz Istre malvazija i teran.
Održane su i brojne radionice među kojima i radionica o vinima “ženskih” loza Korčule. Ženske loze su one kojima treba oprašivač i u svijetu su rijetke a na Korčuli su to zlatarica blatska, cetinka i grk koji je u stvari grkinja. O korčulanskim vinima govorili su dr. Goran Zdunić i predsjednik blatske udruge vinara Nikola Mirošević mlađi.
Agrometeorolog Marko Vučetić ispričao je što se najnovije i važno otkrilo o pomicanju zrenja grožđa, naročito plavca malog i graševine te kako klimatske promjene već očigledno utjeću na urod u vinogradima a o toj temi govorila je i dr. Ana Mucalo, koja je doktorirala upravo na optimalnom vremenu berbe plavca malog.
Radionicu je imao i enolog mr. Josip Volarević koji već nekoliko godina istražuje koji je najbolji termin berbe plavca malog (iste godine ima po dvije različite berbe) i koliko plavac mali treba odležavati a rezultate istraživanja šalje u Francusku u Institut u Bordeaux-u na analizu.
Održana je i radionica”Renesansa šibenskih vina” a Badel 1862 je radionicom obilježio 15 godina Korlata, vinograda nadomak Benkovcu, gdje nastaju svjetski nagrađivana vina. Održane su i druge radionice a sve ih pripremila Meri Šilović, novinarka višestruko nagrađena za tekstove o vinima.
I ove godine feštu od vina u podrumu cara Dioklecijana organizirala je Slobodna Dalmacija
Tekst: Tomislav Radić /
Snimke: Željko Suhadolnik
Dvojici Hrvata osuđenima prema zakonima koji su zabranjivali nacističke simbole, poništene su osuđujuće presude nakon…
Bivši ministar zdravstva Vili Beroš pušten je iz Remetinca te će se braniti sa slobode. Na izlasku je…
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se videom objavljenom na Instagramu nakon što je u parlamentu…
Komentiraj