VJEROJATNO ste u životu doživjeli da ste otvorili finu čokoladu, a ona je, umjesto tamne boje, bila bijela i pomalo flekava.
Ako ste pomislili da je čokolada vrlo stara pa ste je možda i bacili smatrajući je štetnom za organizam, pogriješili ste. Radi se samo o “cvjetanju” čokolade i ona je potpuno sigurna za konzumaciju.
Postoje dvije vrste ove pojave – šećerno cvjetanje (bijeli sloj obično je suh i pjegav) te masno cvjetanje (obično se radi o masnim bijelim prugicama).
Šećerno cvjetanje događa se kada površina čokolade postane vlažna. Vlaga otapa šećer, a kada se čokolada osuši kristali šećera ostaju na njenoj površini. Ova pojava obično je posljedica nepravilnog skladištenja, primjerice kad čokoladu čuvate na toplom mjestu zbog čega se njena površina počinje “znojiti”.
Masno cvjetanje, s druge strane, događa se kada mast iz čokolade izbija na površinu. Čuvanje čokolade na toplome može pokrenuti ovu pojavu, kao i velike promjene temperature.
Budući da je bijeli sloj na čokoladi samo šećer ili mast, ako ga pojedete ništa vam se neće dogoditi, no cvjetanje će utjecati na teksturu zbog čega čokolada može imati malo čudan okus. Neki ljudi primjećuju razliku, a neki ne, sve ovisi o tome kako doživljavate ideju da pojedete čokoladu staru nekoliko godina.