“Afera meso” potresa Hrvatsku. Otkriveni su novi slučajevi salmonele u mesu uvezenom iz Poljske i Italije. Puno je pitanja na koja bi bivši i sadašnji vlastodršci građanima konačno trebalo odgovoriti.
Krenimo od početka. Pitanje svih pitanja glasi: Zašto u zemljama članicama EU smrznuto meso ima rok trajanja 6 mjeseci, a u Hrvatskoj 12 mjeseci. Zar mi nismo članica EU?
Zašto smo postali odlagalište nekvalitetne hrane iz EU!? Nije li ovo pravi razlog zašto je ukinut Državni inspektorat!?. Zašto se o tome u Hrvatskoj šuti?
Gdje su ti neovisni i istraživački mediji? Tko je u ime Hrvatske ispregovarao i/ili izlobirao tijekom pregovora o pristupanju EU takvu odredbu? Tko je u ime Hrvatske odobrio da postanemo odlagalište nekvalitetne europske hrane?
I na kraju –zna li itko od nadležnih koliko je tona mesa pred istekom roka iz EU završilo u rukama hrvatskog uvoznoga lobija –hrvatske agromafije (preprodavača) i krije li se tu odgovor na pitanje kako je moguće da na akcijama u trgovačkim lancima kilogram “svježe” svinjetine stoji 19,99 kn?
Vrijeme je da dobijemo odgovore na ova pitanja i odluke koje će ići u korist oživljavanja domaće proizvodnje jer između dva – tri puta smrznutog pajceka iz Italije ili Poljske ukusniji, draži i zdraviji bi nam trebao biti komad svježe odnosno friške i kontrolirane domaće svinjetine, prasetine, puretine, govedine, teletine i piletine iz Slavonije, Like, Moslavine ili Podravine pa makar bila 15% skuplja?!
Tražimo odgovore!!!
Nije li konačno sazrelo vrijeme da obavežemo trgovačke lance da moraju prodavati najmanje 60% domaćih proizvoda!?
Pero Kovačević/ Foto:biznis.info