Danas je Pepelnica, koja se, zbog poziva na unutarnje čišćenje, naziva se i Čistom srijedom. Da bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijedanim postom i nemrsom.
Postiti znači najesti se jednom do sita u danu, a ne mrsiti znači ne jesti meso. Obično se osim mesa ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi.
Naglasak je na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.
Post može imati vrlo snažne učinke na naše tijelo i ponuditi niz dobrobiti. Što se zapravo događa u našem tijelu, iz sata u sat, dok postimo:
0 do 4 sata
Prva četiri sata nakon jela poznata su kao faza anaboličkog rasta. Tijelo koristi energiju koju smo upravo unijeli hranom da potakne našu trenutnu aktivnost, odnosno za rast stanica i tkiva.
Gušterača proizvodi hormon inzulin. To omogućuje tijelu da iskoristi glukozu otpuštenu u krvotok nakon obroka i pohrani višak energije u stanicama za kasniju upotrebu.
4 do 16 sati
Druga faza posta počinje nakon četiri sata i traje do otprilike 16 sati nakon posljednjeg obroka. Ovo je katabolička ili faza razgradnje, kada se sve hranjive tvari počnu oslobađati iz “skladišta” da bi se koristile kao energija.
Nakon što ponestane energije pohranjene u našim stanicama, tijelo se počinje oslanjati na pohranjenu mast. Proces otpuštanja masnoće i njenog sagorijevanja za energiju oslobađa ketone, što se obično događa oko 16 sati nakon obroka.
Brzina kojom ćete doći do ove faze zapravo ovisi o tome što ste jeli u nekoliko zadnjih obroka prije posta. Ako ste jeli puno ugljikohidrata i škroba, trebat će vam malo više vremena nego ako ste jeli uglavnom masti i bjelančevine. Jedna od najmoćnijih značajki posta, nazvana autofagija, također počinje u ovoj fazi.
Autofagija se aktivira smanjenjem regulatora rasta zvanog MTOR, a taj proces je u osnovi kao proljetno čišćenje stanica. Uklanja mrtvi ili oštećeni stanični materijal koji inače može pridonijeti starenju, raku i kroničnim bolestima.
16 do 24 sata
Nakon što prođe 16 sati od posljednjeg obroka, glukoza u stanicama i glikogen u jetri i mišićima počinju se brzo smanjivati, uzrokujući sagorijevanje pohranjene masti kako bi se zadovoljila potreba tijela za energijom.
Potrebe za energijom u ovoj fazi vjerojatno se nisu puno promijenile – i dalje se budimo, radimo, hodamo, komuniciramo s ljudima, možda i vježbamo. Proizvodnja druge kemikalije, AMP-aktivirane protein kinaze (AMPK), također se aktivira u ovom trenutku.
U slučaju da odlučite postiti, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.
R.I. /Foto:Schutterstock