Kuhano vino tradicionalno je toplo piće koje ispunjava dom prekrasnim mirisom i grije u hladnim zimskim večerima
Blagdanski ugođaj svakako bi trebalo upotpuniti kuhanim vinom, poslije čaja najpopularnijim zimskim napitkom. Miris kuhanog vina širi se u vrijeme adventa glavnim gradskim ulicama i trgovima. Priprema je jednostavna, a odluka hoćete li se odlučiti za bijelo ili crveno vino ovisi samo o osobnom ukusu.
Preporuka je da to bude crno vino punijeg okusa, koje se može pojačati likerima ili brandyjem. Recept za pripremu prilično je jednostavan te dopušta i malo kreativnosti u kojoj ipak ne valja pretjerivati. Šećer i začini dodaju se u količinama prema želji.
Umjesto šećera može se upotrijebiti i med, dok se od začina najčešće upotrebljavaju klinčić, cimet, muškatni oraščić, limun, limunova kora i anis. Prilikom kuhanja treba obratiti pozornost na temperaturu. Naime, ako vino zakuha, iz njega će ishlapiti alkohol i ono više neće imati željeni okus. Za nešto lakšu varijantu vina moguće je dodati i čašu obične vode. Umjesto vode možete upotrijebiti svježe iscijeđen narančin sok.
Predlažemo vam nekoliko recepata za pripremu kuhanog vina.
Sastojci
500 ml crnog vina
2 – 4 žlice šećera ili meda
1 štapić cimeta
1 zvjezdasti anis
4 klinčića
2 jabuke
naranče
Priprema
Jabuku ogulite, narežite na kockice i prelijte s 200 ml vode. Dodajte cimet, anis, klinčić i zagrijte. Kuhajte nekoliko minuta pa dodajte vino, šećer i narezanu naranču. Zagrijte do vrenja, ali nemojte dopustiti da kuha. Maknite s vatre i pokriveno ostavite 5 minuta prije posluživanja. Poslužite toplo aromatično vino s voćem.
Kuhano vino sa cimetom i konjakom
Sastojci
2 boce crvenog vina
2 ¼ šalice vode
2 žlice šećera
2 štapića cimta
½ šalice konjaka
limunova kora
Priprema
Vodu, šećer i cimet stavite u lonac i pustite proključati. Dodajte vino, pa lagano zagrijavajte dok ne bude vruće. Umiješajte konjak i sklonite sa vatre. Poslužite uz sok iscjeđen iz limunove korice.
Bijelo kuhano vino
Sastojci
2 litre bijelog vina
¼ litre soka od naranče
7 velikih žlica šećera
1 cimet štangica
8 klinčića
Priprema
Zagrijati vino, dodati sok od naranče i ostale sastojke, zakuhati još 15 minuta te poslužiti.
Kuhano vino
Sastojci
1 boca crnog vina od 750 ml (npr. cabernet sauvignon ili merlot)
1 naranča, oguljena i narezana (koricu sačuvajte za kuhanje)
60 ml brendija
8 – 10 klinčića
30 g meda ili šećera (prema želji)
3 štapića cimeta
1 jušna žlica svježeg ili 2 jušne žlice mljevenog đumbira
Priprema
Pomiješajte sve sastojke u velikom loncu. Pažljivo zagrijavajte sastojke na laganoj do srednje jakoj vatri, ali mješavina ne smije uzavreti, oko 20 do 25 minuta. Povremeno miješajte kako bi se med ili šećer rastopio. Kada vino počne otpuštati paru, a sastojci se dobro povežu, napitak je gotov. Procijedite ga i ulijte u šalice ili čaše, te poslužite.
Foto:promo