Amerikanac Justus Reid, koji je nastupio u Supertalentu pa se preselio na Balkan, već nekoliko godina snima videa i objavljuje ih na svojim društvenim mrežama. Tema njegovih uradaka nerijetko je i balkanska hrana, a sada se odlučio na jedan pomalo neuobičajen potez – isprobavanje hrane u zatvorima u Hrvatskoj i Srbiji.
Prvi zatvor (točnije, zatvorski restoran) koji je obišao je Zabela u Požarevcu, u Srbiji, jer je, kako kaže, čuo da je tamo najbolja hrana. U ovom restoranu rade zatvorenici, a iako jelovnik nije bio na engleskom, Justus se snašao i naručio nekoliko jela.
“Kruh veći od moje glave”, rekao je za lepinju koja je stigla prva, a prvo je probao vješalicu s povrćem i pomfritom. Jelo mu je bilo odlično, pa je nastavio s rebarcima, kajmakom, lukom i ploškama krumpira, za koje tvrdi da su najbolje koje je ikad probao.
“Podsjeća me na američki roštilj”
“Savršeno je, ovo me podsjeća na američki roštilj. Ovo bi bilo jako popularno u Americi”, rekao je, a zatim probao šopsku salatu i Karađorđevu šniclu punjenu kajmakom.
“Hrskava je, pečena, ukusna. I onda kažu da je američka hrana nezdrava”, rekao je dok je isprobavao ovu hranu,
Nakon srpskog zatvora uputio se u Hrvatsku, u zatvor u Lepoglavi.
@justus_reid
Na početku videa rekao je da ima zadatak pronaći najbolju zatvorsku hranu na Balkanu, a zatim je došao u restoran zatvora Lepoglava, gdje je prvo naručio lepinje i odrezak u umaku s kroketima. “Izgleda kao palačinka s mesom, nisam nikad vidio ništa slično”, rekao je za ovaj odrezak.
“Najčudnija stvar koju sam probao”
Za to je jelo rekao da je najčudnija stvar koju je ikad probao, ali da jako dobra, a zatim je prvi put probao krokete, koje je nazvao malim krumpirovim štapićima. “Tek sam sada počeo živjeti”, rekao je kad ih je probao.
@justus_reid How much do you think the bill was? #balkan #croatia #hrvatska
Sljedeći je na meniju bio Banov odrezak s ploškama krumpira, koji je, kako kaže, prepun mesa i čačkalica, a usporedio ga je s cordon bleuom. Svidio mu se i umak uz koji je poslužen, kao i krumpiri, a probao je i čašu vina koje također proizvode u zatvoru.
Zatim je na red stiglo jelo Veseli Zagorac, punjeni odrezak u umaku od gljiva s kroketima. I to jelo mu se svidjelo, a video je zaključio rečenicom: “Trebao bih češće posjećivati zatvore.”
Najkasnije idući tjedan mijenja se paleta 30 proizvoda sa zaštićenom cijenom. Trgovci su očekivano nezadovoljni…
Anne iz Francuske, 53-godišnja dizajnerica interijera, ispričala je za francuski kanal TF1 kako je postala…
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša uputio je u ponedjeljak 13. siječnja čestitku…
Komentiraj