Kategorije Magazin

ČUDO PRIRODE: Kako nastaju jezera ružičaste boje

Širi dalje

Priroda je puna neobičnih pojava koje nas uvijek iznova iznenade, a jedna od njih su i jezera ružičaste boje koja postoje na nekoliko mjesta širom sveta i neprestano privlače znatiželjne turiste.



Iako još nije sasvim razjašnjeno na koji način jezera dobivaju boju koja je nesvakidašnja kod vodenih površina, naučnici pretpostavljaju da je uzrok tome niska koncentracija nutrijenata u vodi i različiti tipovi bakterija i algi.

Također, jedna od pretpostavki je da reakcija morske soli i natrijem hidrogenkarbonata mijenja boju vode ili pak crvena halofilna bakterija koja živi u kori soli.

Kako tvrdi Michael Danson, stručnjak za bakterije s britanskog

Univerziteta Bath, za ovu pojavu zaslužni su organizmi Dunaliella Salina. Prema njegovim riječima, ovi organizmi, koji izuzetno vole slane površine, proizvode crveni pigment koji upija sunčevu energiju od koje stvara još više energije pretvarajući boju vode u ružičastu

Iako djeluju izuzetno privlačno, ova jezera nisu preporučljiva za ljudsku kožu bog  izuzetno velikog saliniteta. Količina soli u jezeru Retba u Senegalu iznosi čak 40% ili 380 grama po litri vode, što je 1.5 puta više nego u Mrtvom moru.

Kako bi se zaštitili, radnici koji po sedam sati dnevno izvlače sol iz jezera štite se tako što kožu premažu prirodnim maslacem koji se dobiva iz drveta šea.

Previsoka koncentracija soli onemogućava većini organizama život ovim vodama pa ružičasta jezera širom svijeta služe uglavnom kao izvorište soli i turistička atrakcija.

Megy M. /foto:press

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

HNB objavio: Cijene u hrvatskom DM-u niže su nego u Sloveniji, Italiji i Austriji

Tragom usporedbi cijena u njemačkom i hrvatskom DM-u koje su izazvale burne reakcije u javnosti,…

27 minuta prije

Bila je strašno žedna. Poštarica Ines u dva ujutro ukrala rakiju iz restorana

Poštarica Ines (36) te je noći bila toliko žedna da je odlučila provaliti u restoran…

50 minuta prije

Glavni chef Vatrenih otkrio: Gvardiol troši k’o bunar, a s jednim igračem sam imao problem

Chef Tomica Đukić, glavni kuhar hrvatske reprezentacije, koji našim nogometašima kuha još od Eura 2016.…

2 sata prije