Kupus je doista “pametna glava“. Niskokalorično, a superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala (mangana, selena, kalcija, kalija, magnezija), omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari (najpoznatiji je sulforafan) koje štite od raka.
Kupus je prava blagodat za imunitet i probavu, a prozvan je i antistresnim povrćem.
Studija provedena u Finskoj pokazala su kako je kiselo zelje vrlo djelotvorno i u borbi protiv raka!.Pokazalo se da tijekom procesa fermentacije, izotiocijanati koji nastaju usporavaju rast stanica raka.
Glukozinolati otkriveni u kiselom zelju pomažu aktiviranje prirodne obrane stijenki arterija od oštećenja. Ovo istraživanje je otkrilo i da je upravo kiselo zelje još bolji izbor od sirovog kupusa za borbi protiv raka.
Budući da je prepuno vitamina i minerala, kiselo zelje je odlično i za one koji žele smršaviti, ali i za opću detoksikaciju organizma.
Kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, a može se čak upotrijebiti i za ublažavanje uboda pčele ili ose! Na mjesto uboda stavite oblog od lista kiselog kupusa i omotajte ga zavojem ili gazom – osjetit ćete poboljšanje.
Već tisućljećima je poznata ljekovitost kupusa, kako onog svježeg tako i ukiseljenog koji je u našim krajevima tradicionalna domaća delicija u hladnim danima. Odlično prija sa žgancima, kobasicama, grahom; neizostavan je u pripremi sarme.
Rasol od kiselog kupusa preporučuje se kao pročišćujuća kura za organizam te kao prirodno sredstvo za ublažavanje mamurluka.
Kiseli kupus našao se i na popisu namirnica za bolji seks. Jedete li sirovo kiselo zelje dvaput na dan, probudit ćete, kažu, svoj libido.
Kupus se tradicionalno kiseli u drvenim posudama (danas se često koriste i plastične inačice) tako da se odaberu zdrave i lijepe glavice kupusa, pa se naribaju i posole prema načelu – red kupusa, red soli. Između ribanog kupusa mogu se staviti i cijele glavice kupusa za sarmu (pripremaju se tako da im se oštrim nožem izvadi središnji tvrdi dio, a otvor se napuni solju).
Metla za želudac i crijeva
Na vrh ribanoga kupusa obično se stavlja krpa ili gaza, a potom kamen ili neki drugi teški predmet kako bi se iz kupusa istisnuo sok. Tako se potiče prirodan proces vrenja (fermentacije) mliječne kiseline, a ključnu ulogu u tome imaju takozvane dobre bakterije – probiotici.
Kada počne puštati sok, u kiseli kupus mogu se za poseban okus dodati jabuke, dinje, borovica, papar…
Kiseli kupus izvrstan je izvor vitamina C i K, kalija i kalcija. Mnogo prije nego što su znanstvenici otkrili vitamin C, moreplovci su sa sobom nosili bačve kiseloga kupusa kako bi spriječili skorbut.
Kiseli kupus prozvan je metlom za želudac i crijeva, a ujedno jača živce i potiče stvaranje krvnih stanica. Bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i cjelokupan tjelesni imunitet.
Da bi se očuvale hranjive tvari i probiotici, te radi lakše probavljivosti, preporučuje se jesti kiseli kupus sirov, bez kuhanja. Ako ga dodajete u neko jelo (npr. varivo od graha), učinite to tek na kraju kuhanja.
U pročišćujućim kurama za detoksikaciju organizma, umjesto međuobroka možete popiti čašu soka od kiselog kupusa. Kao ljekovita i slasna kombinacija preporučuje se salata od kiselog kupusa s maslinovim uljem i češnjakom.
MP/foto: