U ČEMU JE TAJNA NAJBOLJE PITE U ZAGREBU? Tradicionalni duvanjski burek iz Tomislavgrada (Duvna) priprema se od sjeckanog krumpira i mesa, a slast mu daje pečenje ispod sača.
U potrazi za dobrom pitom, one ispod peke ( sača) izbor su s kojim je teško pogriješiti. Čarolija koja se odvija ispod žeravice i spektakl iznošenja na stol rijetko kome ne mami zazubice. Jedno od mjesta u Zagrebu gdje se može kušati ta divotica jest restoran i konoba Marinero na zagrebačkoj Malešnici.
Nakon što je nekoliko puta mijenjao adresu, Marinero se udomaćio u prostorima hotela Delminivm. Ime hotela starorimski je naziv za današnji Tomislavgrad (Duvno) pa ne čudi da je upravo duvanjska pita specijalitet kuće.
Sudeći prema pismenim i usmenim recenzijama, pita je definitivno vrijedna pozornosti, a nekima je i najbolja koju su kušali u Hrvatskoj. Osim duvanjske pite, hit su i zeljanice, sirnice i krumpiruše, kao i jela ispod peke.
Tradicionalni duvanjski burek iz Tomislavgrada (Duvna) priprema se od sjeckanog krumpira i mesa, a slast mu daje pečenje ispod sača. Prema tradicionalnom receptu, burek u Tomislavgradu radi se tako da se najprije umijesi tijesto. Radi se od brašna, soli, vode i ulja, a nakon što se umijesi razvuče se tanko oklagijom i ostavi nauljeno da se još malo odmori.
U karakterističnoj drvenoj posudi (čanjak) sjecka se krumpir za pitu, a meso se ne melje, nego reže na komadiće. U nadjev ide još i luka, češnjaka te začina. Neke domaćice preporučuju svinjetinu, konkretno vrat, jer daje najsočnije rezultate.
Elastično tijesto potom se razvuče preko stola do ruba vidljivosti, dodaje se nadjev i zatim se u posudu za pečenje slažu „kobasice“ od tijesta kako bi se dobio prepoznatljiv kružni oblik. Pita zatim ide na pečenje ispod sača, a rezultat je neodoljiva aroma i okus.
Oni koji nisu sigurni je li Tomislavgrad u Bosni ili Hercegovini često se šale da je taj grad onaj „i“ u nazivu države. Kako god bilo, duvanjski je burek točka na i toga kraja.
R.I. /Foto:Konoba Marinero