U majici Hrvatske ratne mornarice, čija je vrhovna zapovjednica, kirurškom vještinom rezala lungiće za stubičku pisanicu, a zatim miješala njoke u vreloj vodi pazeći da se ne prekuhaju.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za novi je broj magazina Gloria otkrila kako izgledaju njezini najopušteniji trenuci, u japankama i sportskoj odjeći, te u bivšoj vojnoj bazi na Brijunima demonstrirala svoje vještine za štednjakom i s vatrenim oružjem.
Iako je vojni objekt Peneda na Brijunima daleko od predodžbe o luksuznim zdanjima u kojima najviši državni dužnosnici obično provode godišnji odmor, Kolindi Grabar-Kitarović (51) ta je nekadašnja militarizirana zona omiljena ljetna oaza.
Predsjednica Hrvatske onamo povremeno odlazi i zimi zatreba li zbog nekog projekta savršeni mir i punu koncentraciju pa joj je pomalo asketski uređena zgrada – kakve su bile sve vojarne iz sredine prošlog stoljeća – prirasla srcu. Na vojnički ugođaj lako se naviknula.
Otkako je Kolinda Grabar-Kitarović na čelu države, skromna zgrada na Penedi poprimila je potpuno drugačiji štih. U središnjem dvorištu, prema predsjedničinu naputku, posađeni su mediteranski začini poput mente, bosiljka i ružmarina pa joj je pravi užitak nakon poslovnih obveza sjesti na terasu, uživati u netaknutoj prirodi i udisati čudesan brijunski zrak.
Onamo je još 2016. uoči prvog boravka donijela nove tanjure i pribor za jelo te male kućanske aparate koji joj olakšavaju pripremu zdravih i ukusnih delicija. Uživa, kaže, u ovom skromnom, a tako zadivljujućem mediteranskom ambijentu, bez protokola i luksuza, bez kuhara i konobara…
Otkako pozornost plijeni vitkom linijom mnogi misle da Predsjednica vrlo rijetko kuha te da jede vrlo malo ili gotovo ništa. No istina je potpuno drugačija. U majici Hrvatske ratne mornarice, čija je vrhovna zapovjednica, kirurškom vještinom rezala lungiće za stubičku pisanicu, a zatim miješala njoke u vreloj vodi pazeći da se ne prekuhaju, nismo se mogli oteti dojmu da je predsjednica – prava gurmanica, piše Gloria
Za novinarske goste pripremila je vrlo ukusne specijalitete – od osvježavajuće salate od kvinoje, piletine i avokada, do slasne juhe od mrkve i rajčica te “lažne” pašticade, a za sve njih recepte možete pronaći u novom broju magazina Gloria.
– Iznimno mi je važno što jedem i ne bih mogla biti na dijeti koja uključuje post. Zbog obveza ne smijem biti gladna jer u suprotnom mozak ne funkcionira kako treba. Priznajem, prije sam se znala tješiti hranom, pogotovo sendvičima nakon napornog radnog dana, što me i dovelo do viška kilograma.
Danas sam ponosna jer ponovno stanem u maskirne hlače koje sam kupila prije deset godina u SAD-u.
Mnogi me pitaju u čemu je tajna moje vitkosti, a ja kažem da dobru liniju zahvaljujem kretanju i mediteranskoj prehrani. Međutim, svima savjetujem da se, prije nego što krenu mršavjeti, posavjetuju s liječnikom ili nutricionistom.
Ja sam gotovo sasvim izbacila šećer i ne jedem bijeli kruh. Pijem samo vodu, većinom iz slavine, kavu izbjegavam zbog kofeina, kao i crno vino zbog intolerancije na histamin.
Od masnoća koristim isključivo doamće maslinovo ulje i malo maslaca. U mojem hladnjaku uvijek je mnogo voća i povrća, pogotovo avokada – istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović.
Megy Matičić/Foto:screenshot