Cijene hrane porasle su u cijeloj Europi i rast je mnogo veći nego službene statistike pokazju i vlasti priznaju. Cijene neprerađene hrane u zemljama EU na godišnjoj razini službeno su porasle za 11 posto, a u Srbiji za 24,8 posto.
Cijena krumpira u Srbiji je porasla za 152 posto, na pijaci u Beogradu je 12o dinara ( oko osam kuna), u Zagrebu na tržnicama je 3 do 5 kuna, a zanimljivo je kako je srbijanska guvernerka Jorgovanka Tabaković objasnila taj porast.
Na pitanje novinara Danasa na predstavljanju Izvješća Narodne banke o inflaciji koji je uzrok rvelikog povećanja cijena hrane u Srbiji Milan Trajković,
zamjenik glavnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS, objašnjava da su prije dvije godine cijene hrane u Srbiji bili na niskoj razini.“Osim suše koja je utjecala na cijene, tržište EU je značajno veće i dublje. Imamo veću volatilnost cijena”, objasnio je, ali zanimljivo objašnjenje ponudila je i guvernerka Jorgovanka Tabaković.
“Tijekom pandemije smanjena je potrošnja te vrste hrane. Imamo da je krumpir poskupio 152 posto. Kada je pandemija prošla, ljudi su počeli organizirati vjenčanja i proslave, a potrošnja je porasla, a to je, uz sušu i druge čimbenike, dovelo do rasta cijena”, kazala je guvernerka.
I u Hrvatskoj se povrmeno pojavi neki maštoviti političar, ali ovako talentirane rijetko se viđa.
M.M. /Foto: N1
Premijer Andrej Plenković je rekao da ne može prihvatiti izjednačavanje demokratski izabranog izraelskog vodstva s…
U sklopu Dana hrvatskog turizma premijer Andrej Plenković i predstavnici svih ministarstava s turističkim sektorom održali…
Bivši gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara na Facebooku je objavio poruku na ćirilici. Tako je…
Komentiraj