Oglasom za posao vlasnik kafića u Ogulinu nasmijao Hrvate. Neke je i naljutio

25 rujna, 2024 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vlasnik ogulinskog kafića Snoopy, Božidar Bulić, privukao je pozornost oglasom za posao konobara koji je postao viralan na društvenim mrežama.



Njemu su dojadile muke s promjenama radnika pa je  17. kolovoza odlučio napisati oglas koji se se brzo proširio društvenim mrežama. Netko  je Redditu objavio preslik oglasa, a mnoge je zaintrigirao način na koji je napisan, kao i uvjeti koje poslodavac nudi.

Kao i obično, mišljenja su podijeljena. Poslodavac je naveo svoje uvjete, koji se načelno čine razumni, no izgleda da je ranije imao neugodna iskustva pa tako, među ostalim, traži da konobar svaki dan dolazi na posao, a ne samo kada mu je dosadno.

“Je li ovaj oglas bahat ili realan? Je li teže danas naći poslodavcima dobre radnike za ovu vrstu poslova ili radnicima dobro radno mjesto?”, pitanje je koje si mnogi poslodavci, ali i radnici postavljaju.

Nekima je zasmetao ton kojim je oglas napisan. “I onda se takvi krkani žale da ne mogu naći kvalitetnog radnika. Kvalitetna osoba u ugostiteljstvu neće sigurno pogledati ovaj oglas i reći ‘da, to je poslodavac za kojeg želim raditi, sigurno ćemo imati normalan odnos’. Osoba koja nudi posao ovakvim oglasom je nekulturni krkan koji smatra da je baja i iznad ‘jadnika’ koji rade za njega”.

Nekima smeta što je pod uvjetima koji se nude konobarima navedena redovita plaća jer smatraju da to ne bi trebalo posebno naglašavati. “Ono kada bez ironije napišeš da ‘nudiš’ redovitu plaću i očekuješ da te ljudi shvate ozbiljno”. Drugi zamjeraju što nigdje nije istaknut iznos plaće. “Dobra plaća a ne napiše. Plus, kako može garantirati ljubazne goste?”, pišu ljudi u komentarima.

Oglas je još uvijek aktivan, a u njemu piše:

“Tražimo 2 konobara/ice za rad na neodređeno vrijeme.

ONO ŠTO TRAŽIMO OD RADNIKA JE:

    • Da svaki radni dan dolazi na posao, a ne samo kada mu se da ili kada mu je dosadno…
    • Kafić se otvara po radnom vremenu, a ne kada se naspava.
    • Da u smjeni ne pije više od gostiju, ne dolazi drogiran ili ‘s fešte’
    • Da ne vodi glavnu riječ za stolom gostiju bili oni poznati ili nepoznati…
    • Da je bar toliko kulturan da zna izgovoriti dobar dan, izvolite, hvala, doviđenja.
    • Da zna zbrajati i oduzimati
    • Da novci u blagajni nisu da si uzme koliko kome treba
    • Da igranje igrica na mobitelu ne spada u opis posla i radnog mjesta
    • Da ljubavni partner ne odrađuje smjenu sa njima i slini po šanku
    • Da za vrijeme radnog vremena ne ode ‘skoknuti’ u nabavu jer poslije ima nekog posla
    • Da su radne majice za posao, a ne za izlaske i obratno
    • Da bolovanje ne služi kada ti trebaju slobodni dani
    • SNOOPY NIJE PRIHVATILIŠTE pa da dođete raditi na mjesec dva da si malo zaradi…

ONO ŠTO NUDIMO RADNIKU JE…

    • Profesionalna obuka radnika
    • Dobra i redovita plaća (sve na račun)
    • Slobodan dan u tjednu
    • Svakih 6 mjeseci dva tjedna godišnjeg (datume kada vi to želite).
    • Mogucnost napredovanja
    • Nema prekovremenih sati
    • Nakon svake smjene se radi obračun tako da je vaš višak vaš isto kao i manjak
    • Ugodna atmosfera i ljubazni gosti.

PA EVO AKO NETKO ZNA KOJEG OVAKVOG ‘EKSPERTA’ NEKA MU JAVI DA TRAŽIMO DVA RADNIKA. Hvala.”

Vlasnik kafića, Božidar Bulić, je u razgovoru za portal Index rekao da je oglas još uvijek aktivan:

“Imao sam par upita iz zemalja iz regije, ali ništa.. Ugostiteljstvom se bavim preko 20 godina, svoju firmu sam otvorio 2012. Kao konobar sam i sam radio preko 12 godina. Jedno vrijeme pod firmom sam imao čak sedam lokala i svi su super radili, s oko 50 zaposlenih. No, s vremenom sam broj lokala smanjio na tri iz raznih razloga (nelojalna konkurencija, lažne anonimne prijave…)”, govori Bulić

“Najveći problem s radnom snagom je taj što se posao konobara među mladima smatra nekim nižim rangom. Konobari trenutno imaju veće plaće od nekih zaposlenika u državnim firmama, znači plaće nisu problem”, smatra.

“Većina mladih danas nema odgovornosti, cilja u životu te isto tako ne žele obaveze, a roditelji ih u tome podupiru. Kažu – neće moje ‘dijete’ raditi, ja joj dam za grad 20 € i njoj je dosta…”

Svjestan je da su problem i prijašnja iskustva kvalitetnih radnika.

“Nama ugostiteljima su problem i loši ugostitelji koji su bili bahati prema svojim radnicima, nisu ih plaćali i slično. Naravno, njima su svi konobari otišli, pa sad oni daju nemoralne ponude našim konobarima jer su stjerani u kut, ako ne nađu radnika, moraju zatvoriti. Obično i to završi loše jer je neodrživo, ali šteta je nanesena nama jer smo izgubili konobara”, priča nam.

Slična iskustva je imao s iskusnijim zaposlenicima.

“Ne mogu za sve kriviti ni mlade, pokušao sam u jednom lokalu sa ‘starijim’, ozbiljnijim konobarima, no, nažalost, naišao sam na iste one ‘dječje bolesti’. Trenutno imam 20-ak zaposlenih i većina radi kod mene godinama. Mislim da su nam svima budućnost Nepalci, Indijci, Filipinci, a naši sretni na birou i na društvenim mrežama s maminim i tatinim džeparcima”, rezginiran je Bulić.

Megy M. /Foto: OGportal


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->