Vjerojatno ne postoji nitko tko nije čuo za vrhunsko profesionalne i kvalitetne noževe brenda Dick, a mnogi ih imaju u svom kućanstvu. No, vjerojatno malo tko zna kako su zapravo nastali ti proizvodi.
Povijest tvornice Dick seže u davnu 1778. godinu kada je Johann Friedrich Dick osnovao radionicu za izradu turpija u Esslingenu u Njemačkoj. Nakon toga je 1873. Paul Friedrich Dick preuzeo tvrtku i ta se godina bilježi početkom jače proizvodnje čelika.
Već 1889. počinje proizvodnja dodatnih specijalnih alata i noževa za meso. Četiri godine kasnije na Svjetskoj izložbi u Chicagu široj javnosti postaje prepoznatljiv Dickov program.
Od tada do danas, cjelokupan Dickov program u vlasništvu je jedne obitelji – Dick. No, kako su prolazile godine i stoljeća, tako su se i modernizirali ti alati potrebni u kućanstvu, ali i u profesionalnoj uporabi, primjerice ugostiteljstvu, mesnicama, kuharstvu i prehrambenoj industriji.
Tijekom godina Dickovi proizvodi proširili su se diljem svijeta. Tako je prije sedam godina, pomoću najsuvremenije tehnologije, proširena visoko automatizirana proizvodnja noževa, a 2012. otvoren je prodajni ured tvornice Dick u Kini. To im je uspjelo, među ostalim, i zato jer su u tvrtki Friedr.Dick osluškivali potrebe i mišljenja kupaca, pa su nerijetko, uz svoje vlastite, i iznesene ideje kupaca primjenjivali u izradi novih proizvoda.
U samoj tvrtki kažu kako su usmjereni na želje svojih klijenata kako bi ih impresionirali s najvišim standardima kvalitete, inovativnim proizvodima i ukupnim uslugama. Sve te ciljeve ostvaruju kroz kontakt osoba za konzultantske usluge s klijentima.
Visoko motivirani i ekološki osviješteni zaposlenici.
Naime, u tvrtki Friedr.Dick kao i u lancu distributera Dickovih proizvoda rade visoko motivirani zaposlenici. Kako bi se izradili takvi visokokvalitetni proizvodi u tvrtki ništa ne prepuštaju slučaju. Zaposlenici rade na projektima istraživanja i razvoja kako bi pratili trendove i modernizirali svoje proizvode. Važno je naglasiti kako cijela tvrtka funkcionira na principu sustava upravljanja kvalitetom i okolišem.
S obzirom na to da mnogo vremena provode u osmišljavanju inovativnih proizvoda, razvojni odjel u tvrtki Friedr.Dick opremljen je suvremenim uređajima na kojima se proizvode visokokvalitetni proizvodi. Korištenjem najnovijih znanstvenih metoda i posebno razvijenih postupaka ispitavanja jamči se kvaliteta i neprekidno poboljšanje Dickovih proizvoda.
Važno je naglasiti kako je tvrtka visoko ekološki osvještena, pa tako provodi i mjere zaštite okoliša. Neke od tih mjera su primjerice da u proizvodnji nema otpadnih voda zbog sustavne ponovne cirkulacije i filtracije potrošene vode. Upravo zbog te visoke kvalitete i optimalne uporabe u skladu s ekološkim zahtjevima, Friedr.Dick je vodeći brend u svijetu profesionalnih noževa i ostalih alata za ugostiteljstvo. Politiku kvalitete proizvoda i njihove proizvodnje podržavaju svi zaposlenici. Postoje mjere kontrole kvalitete od sirovine do isporuke gotovih proizvoda.
Tvrtkin sustav upravljanja kvalitetom neprekidno se poboljšava, pa tako tvrtka ima certifikat EN ISO 9001, njemačkog industrijskog certifikata (DIN).
Tko koristi Dick noževe?
Iako se Dick noževi uglavnom koriste u profesionalnim kuhinjama i mesnicama, dobro ih je imati i u svakom domaćinstvu jer zbog svoje kvalitete traju dugo, pa ih zato nije potrebno nakon nekoliko godina zamijeniti s nekim drugim noževima.
Tako se u Dick-ovom temeljenom setu noževa Pro-Dynamic nalazi brusač, nož za struganje, kuhinjski nož, nož za kolače s nazubljenom oštricom, nož za okoštavanje i kuharski nož. Naravno da postoje i ostale kombinacije koje svatko može naručiti prema svojim željama i potrebama.
Važno je napomenuti i kako u ovo predblagdansko i blagdansko doba, ali i u ostalim mjesecima tijekom godine možete koristiti Dick-ove noževe za obradu bakalara ili tune. Ti se noževi koriste i u ribarnicama, a ako sami poželite kod kuće obraditi neku ribu tada svakako upotrijebite Dick noževe.
Sve proizvode i cijene Dick tvornice pogledajte na dick.hr
Sanja Plješa/ Foto: press