Koliko je kilograma zaraženog kebaba poljskog proizvođača, koji je preko slovenskog posrednika početkom veljače stigao u distribuciju u Hrvatsku, potrošeno prije RASFF upozorenja?
To smo pitanje, koje smo prošli tjedan poslali sanitarnoj inspekciji pa dobili dogovor bez konkretnih podataka, poslali i jučer nakon što su iz sanitarne inspekcije najavili da će javnost izvijestiti o količinama proizvoda koji je potrošen, a ne samo o količinama koje su zaustavljene prije distribucije, piše Jutarnji list.
Iz inspekcije nam je stigao odgovor u kojem se navodi da je kebab iz Slovenije stigao u 57 ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, nadzor još nije obavljen u svima, ali se “ne spori činjenica da se u objektima moglo potrošiti ili pojesti od 10 do 150 kilograma”. To znači da je u 57 fast foodova diljem Hrvatske u tih nekoliko dana potrošeno između 570 i 8500 kilograma kebaba.
Evo kako te brojke u priopćenju obrazlaže sanitarna inspekcija:
“Prema zaprimljenoj distributivnoj listi, sporni je proizvod distribuiran u 57 ugostiteljskih objekata. Inspekcijski nadzor obavljen je dosad u 26 objekata, od čega je 17 s distribucijske liste. Rezultati inspekcijskih nadzora ukazivali su da je slovenski dobavljač obavijestio kupce, da je počeo postupak povlačenja i da su nadzirani ugostiteljski objekti odmah nakon primanja obavijesti proizvod povukli s tržišta. Inspekcija je dodatno provela uzorkovanje i analize kebaba drugih serija i drugog porijekla te se čekaju rezultati provedenih uzorkovanja”.
Inspekcija, nakon pritiska javnosti, navodi kako se “ne spori činjenica da se sporan proizvod određeno vrijeme slobodno nalazio na tržištu RH i, prema sakupljenim podacima, prosječna tjedna potrošnja kebaba kreće se od 10 do 150 kg, ovisno o objektu”. Uz obaveznu napomenu kako je “činjenica da je prisutnost utvrđena u smrznutom proizvodu, koji prije konzumacije mora ići na termičku obradu, što znatno smanjuje rizik za potrošača ako je ista dobro provedena”.
Sanitarna inspekcija dodaje da “konkretnu činjenicu o isporučenim količinama u predmetnom postupku ne utvrđujemo, već možemo samo raspolagati podacima koji su navedeni u službenoj distributivnoj listi zaprimljenoj kroz RASFF sustav”.
“Važna je i činjenica da u razdoblju koje je prethodilo zaprimanju RASFF obavijesti pa do današnjeg dana nije zaprimljena niti jedna prijava od HZJZ-a o oboljenju potrošača koje bi se moglo povezati s konzumacijom spornog proizvoda”, zaključuju.
Prije šest dana, 14. veljače, iz Sanitarne inspekcije nam je stigao dopis kako je “Uprava za sanitarnu inspekciju zaprimila putem HR RASFF-a u petak 8. 2. 2019. i subotu 9. 2. 2019. dvije obavijesti u kojima je navedeno da je službenim kontrolama u Sloveniji u mesnom proizvodu kebab utvrđena prisutnost Salmonella spp. i E. coli. Slijedom zaprimljenih obavijesti sanitarna inspekcija obavila je nadzor u sva tri objekta, a dodatno putem HR RASFF-a 12. 2. 2019.
Tada je navedeno kako je sanitarna inspekcija, piše Jutarnji list, nakon provedenih nadzora utvrdila da ni u jednom objektu sporni proizvod nije zatečen u prometu te da su inspekcijski nadzori i dalje u tijeku.
Procjena je da je u pet dana u 50-ak objekata moglo biti pojedeno od 500 do 8500 kg spornog kebaba, bez podataka gdje je sve kebab prodavan u tih pet dana tim je zanimljivija jer je samo za vikend u gradiću od 20-ak tisuće stanovnika u jednom fast foodu prodano 315 kg te mesne mješavine. Iz sanitarne ističu da još skupljaju rezultate inspekcijskog nadzora pa ih valja i pričekati, piše Jutarnji list..
MP/Foto:press