Kategorije Premium sadržaj

Picula kontra Milanovića: “Ukrajini treba pomoći na svaki mogući način”

Širi dalje

Tonino Picula oglasio se o svojoj nedavno dodijeljenoj ulozi europskog izvjestitelja za Srbiju i o podršci Ukrajini. U Europskom parlamentu većinom su svi na strani Ukrajine dok je u Hrvatskoj situacija ipak nešto drugačija. Picula za N1 pojašnjava da je rat u Ukrajini postao tema zbog koje su se pokvarili odnosi između vlasti i oporbe u mnogim zemljama.



“Što će odlučiti zastupnici SDP-a u Saboru, to ovisi o njima. Moj stav je potpuno jasan – ja sam za to da se Ukrajini pomogne na svaki mogući način, pa i sudjelovanjem u ovoj misiji. To je oblik podrške napadnutoj zemlji”, kazao je Picula.

On ne dijeli strahove s predsjednikom zbog slanja vojnika u misiju NSATU, naglašavajući važnost pružanja pomoći napadnutoj zemlji te ističući da je sve to već dogovoreno na samitu NATO-a u Washingtonu.

“Svi čekamo što će se dogoditi 5. studenog. O odluci američkih birača ovisi sudbina Zelenskog, a netko je rekao i da Putin više ovisi o volji američkih birača nego ruskih.”

Picula kaže da u europskom političkom prostoru već neko vrijeme raste zabrinutost oko toga hoće li Europa na kraju ostati jedina podrška Ukrajini, govoreći da je Europska unija “mirovni projekt i prebaciti je u ratni mod nije tako jednostavno. Putin je pomogao NATO-u da se proširi i vjerojatno će, nažalost, utjecati i na spremnost građana EU-a da razmisle o vlastitoj sigurnosti”.

Burne reakcije u Srbiji

Nakon Slovaka Edvarda Bilčika i Nijemca Davida McAllistera, idućih pet godina o plovidbi Srbije u europskim vodama prvi put brinut će se Hrvat. Piculino preuzimanje funkcije izvjestitelja za Srbiju izazvalo je burne reakcije u Srbiji, a Picula kaže da time nije iznenađen te da se “našim susjedstvom” ne bavi od jučer.

“Dobro poznajem prilike i moji stavovi su jasno prezentirani. Držanje većeg dijela medija u Srbiji, koji su pod kontrolom vladajuće stranke, ne iznenađuje me. Psovanjem se problemi ne rješavaju i ovom poslu namjeravam pristupiti s istom odgovornošću kao što sam radio i sve drugo. Služit ću se činjenicama. Svi koji utječu na stanje u Srbiji bit će moji sugovornici, a namjeravam razgovarati s nevladinim sektorom, opozicijom, lokalnom samoupravom, akademskom zajednicom…”, tvrdi Picula.

Na pitanje može li Srbija ući u Europsku uniju bez priznanja Kosova i rješavanja pitanja nestalih u Domovinskom ratu u Hrvatskoj, Picula kaže da je Unija politički sponzor Kosova i nije siguran da je “ako situacija ostane ovakva kakva jest, EU spreman integrirati zemlje koje nisu spremne međusobno riješiti svoje probleme”.

Što se tiče nestalih, Picula kaže da je to pitanje vrlo važno te kako bi volio da lista bilateralnih problema koje Srbija ima sa susjedima bude kraća, a ne duža.

“Za takvo nešto očekujemo promjenu stava samog Beograda prema ovom vrlo važnom pitanju”, zaključio je.

M.M. /Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi Tonino Picula

Najnovije

Sergej Trifunović prijavio suprugu na obiteljsko nasilje. Vjenčali su se prošli tjedan

Sergej  Trifunović prijavio je suprugu za obiteljsko nasilje samo tjedan dana nakon vjenčanja, pišu srpski…

31 minuta prije

Bivši načelnik osuđen na 4 godine. Na račun općine kupio i Halidov CD

Bivši načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar (HDZ)  proglašen je krivim za tri kaznena djela zlouporabe položaja…

3 sata prije

Dinamo će protiv Salzburga voditi trener Danijel Jumić. Tko je on

Dinamo večeras od 21 sat igra svoju treću utakmicu u Ligi prvaka ove sezone. Gostuje…

4 sata prije