Vanja Buđevac, kuhar iz Beograda, ovo ljeto radi kao sezonac u istarskom mjestu Fažana. Kaže da je papirologija bila brzo gotova, prijavljen je, staž ide, a plaća sjeda na račun. Osiguran mu je smještaj i dva obroka u restoranu.
Do posla je došao tako što je objavio oglas na grupama za traženje sezonskih poslova te je za kratko vrijeme dobio ogroman broj ponuda. Odluka je pala temeljem dojma koji je na njega ostavio vlasnik restorana.
“Ima četiri restorana i dolazi iz cijenjene obitelji iz Pule koja se dugo bavi ugostiteljstvom. Još u autobusu sam čuo sve najbolje o toj obitelji. Poštuje sve što smo dogovorili, u svojih 45 godina nisam doživio da se netko s toliko poštovanja odnosi prema svojim zaposlenicima”, ispričao je na N1
Prije dolaska u Fažanu vlasnik konobe poslao mu je fotografije smještaja, za koji Vanja kaže da je odličan.
‘Rekli su mi da u Istri vole Srbe’
“Smještaj je zaista sjajan, nemam nijednu zamjerku. Ako se eventualno i dogodi da se nekome od zaposlenih ne svidi smještaj, gazda to odmah rješava i uzima drugi stan. Iskreno, ne znam na što bih se mogao požaliti kod tog čovjeka jer sam dobio bukvalno što god da sam tražio“, naglašava.
“Uvjeti su u svakom smislu mnogo bolji nego u Srbiji, a skoro sve moje kolege rade ovdje već osam sezona. Planiram ostati što duže, možda čak i nekoliko godina”, rekao je za N1.
U Istri najbrojniji sezonci iz Srbije
Dodaje, o svemu se informirao kod prijatelja iz Pule, saznao je što može očekivati i raspitao se kako se treba ponašati kada dođe. “Rekao mi je da Istrani vole Srbe, da su jako prijateljski nastrojeni prema nama i da ne trebam ni o čemu brinuti.”
Ubrzo se u to i sam uvjerio. “Vole naše djevojke, obožavaju naš naglasak. Kažu nam ‘vi Beograđani je*eno pričate’. Svi su jako ljubazni prema nama, čak i više od toga”, tvrdi Vanja.
Vanja je u konobi u Fažani počeo raditi početkom svibnja. “U kuhinji su mahom svi zaposleni iz Srbije, uglavnom iz Beograda. Ima i Makedonaca. Koliko čujem, slično je i u drugim restoranima, ne samo u Fažani, već i u cijeloj Istri u kojoj je najveći broj sezonskih radnika u ugostiteljstvu iz Srbije.”
Prema njegovim riječima, zaposleni u restoranima i kafićima u Istri mogu zaraditi mnogo više nego u Srbiji.
Zarada je odlična, šef poštuje svaki dogovor
“Zarada kuhara kreće se u rasponu od od 1.800 do 3.000 eura, dok iskusni kuhari zarađuju i do 5.000 eura mjesečno. Najveće plaće imaju šefovi kuhinja na luksuznim jahtama, oni mogu mjesečno zaraditi po deset, čak i dvanaest tisuća eura.
Kod konobara je nešto drugačije i plaće su im niže, ali imaju bakšiš, tako da na kraju mjeseca i oni izađu na prosječnu kuharsku plaću. A ako je dobra sezona, zarade i više od nas. Ne bi nitko dolazio za manje od dvije-dvije i pol tisuće eura mjesečno“, tvrdi ovaj Beograđanin.
Tvrdi da je smještaj odličan, a ako netko ima kakvu zamjerku, gazda to odmah riješi. Radi dvokratno, prije podne četiri i pol sata i otprilike isto toliko navečer.
“Razdoblje između smjena koristim za odlazak na plažu te uživam u moru i suncu pa umor i ne osjetim. Imamo jedan slobodan da tjedno, ali kad je špica sezone, radimo i bez slobodnog dana. meni to ne smeta jer radnim danima imam dosta vremena za odmor”, kaže kuhar Vanja.
Zanat je učio od velikih kuhara od kojih neki imaju i Michelinovu preporuku.
“Počeo sam prije 12 godina od najnižeg stupnja, a sada sam došao do najvišeg i mogu raditi sve sekcije. Imam veliku ljubav prema ovom poslu i ne bježim od njega, što je, po meni, najbitnije za dobrog kuhara.”
D.M. /Foto: privatni ozvor