Nakon što je na hrvatskoj granici u prehrambenom proizvodu koji je proizveden u Srbiji utvrđena visoka razina kancerogenog akrilamida, proizvod je uništen te nije ušao na hrvatsko tržište.
Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu poslala je upozorenje, a ono se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na stranici Europskog sustava za brzo uzbunjivanje.
Akrilamid najčešće nastaje prilikom obrade hrane ili na niskoj vlažnosti, a u većini slučajeva nalazi se u kruhu, prženom krumpiru, čipsu, žitaricama za doručak, keksima, krekerima i kavi.
Akrilamid se u organizmu pretvara u glicidamid, koji izaziva mutacije i oštećuje DNK, a prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim starosnim grupama.
Ta supstanca je detaljnije ispitana u određenim namirnicama 2002. u Švedskoj. Od tada je javnost upozorena na njegove posljedice, a posebno zabrinjava povezanost s nekim oblicima raka.
U prvoj objavi nije bilo objavljeno o kojem se točno čipsu radi, a kako piše N1 Srbija, riječ je o proizvođaču Chips way d.o.o. iz Čačka – ČIPS
Lani i ove godine zbog prisutnosti visokih koncentracija akrilamida u tri je navrata iz prodaje ili s granice povučen keks porijeklom iz BiH.