Poznatom svinjogojcu i jednom od najvećih uzgajivača svinja u Vukovarsko-srijemskoj županiji Vladi Ferbežaru iz Otoka zbog afričke svinjske kuge eutanazirano je 400 crnih svinja, no pribavio je sve potrebne dozvole i počinje s proizvodnjom kulena i kobasica od domaćeg mesa koje je nabavio iz drugih županija.
Preko njega, kaže, moći će svi oni koji su oštećeni nabaviti polovice koje sa 600 eura financira Vlada.
– Meni kad su pobili svinje, ja sam odmah krenuo u preradu. I zatražio sam posebne uvjete, da mogu obrađivati treću kategoriju s naših zona ograničenja, rekao je Vlado Ferbežar, uzgajivač svinja iz Otoka.
Prvi je, kaže, u Vukovarsko-srijemskoj županiji od Ministarstva poljoprivrede zatražio dozvolu za preradu. Kod njega će se moći kupovati i svinjske polovice koje će nabaviti iz Baranje.
Kralj slavonske kuhinje miriše na papriku i češnjak. I na domaće meso koje je Vlado iz Otoka nabavio iz klaonice izvan zone ograničenja.
– To je dosta vezano i s ovom novom mjerom, da svinjogojci mogu iskoristiti svojih 600 eura za svinjske polovice. Kod mene će moći uzeti polovice hrvatskog porijekla u hrvatskoj klaonici, dovezeno jedan dan od klanja, rekao je Vlado.
A upravo ta mjera donesena je kako bi se očuvao tradicijski način prerade svinjskog mesa.
– Ja sam osobno kao saborski zastupnik bio i inicijator toga ministrica je to prihvatila premijer to odobrio i evo radi se o vrijednosti preko 900 tisuća eura dakle značajnoj potpori našim OPG-ovima, naglasio je Josip Šarić, gradonačelnik Grada Otoka.
Domaćih delicija neće nedostajati
Afrička svinjska kuga bolest je za koju nema lijeka ni cjepiva. No obitelj Ferbežar neće odustati.
– Treba sad malo pričekati, da se stanje sredi i da se bolest malo povuče. Nije to samo kod nas, jednostavno trebamo slijediti pravila, istaknula je Dragica Ferbežar, uzgajivačica svinja iz Otoka.
– Tu sam uložio cijeli svoj život, sve što sam imao. Sad odjednom, da prestanem, ne bi bilo normalno, rekao je Vlado.
Iako su im eutanazirane sve svinje, domaćih delicija kod njih neće nedostajati. Kulena, kobasica, čvaraka, i to po recepturi koja se prenosi s koljena na koljeno.
M.M. /Foto: hrt